Neurologul Rebecca Saxe a prezentat cea mai frumoasă ”fotografie” a anului. De fapt, imaginea unei rezonanțe magnetice surprinsă în momentul în care o mamă își sărută fiul de numai două luni. Buzele puse pe căpșorul omulețului declanșează, imediat, în creierul acestuia, o reacție. Se eliberează dopamină, cea care ne dă senzația de bine, dar și ociticină, botezată ”hormonul iubirii”, pentru că este resposabilă cu afecțiunea și cu atașamentul
Rebecca Saxe este un apreciat profesor la Massachusetts Institute of Technology. Predă Neuroștiință Cognitivă și are grijă de Departamentul de Creier și Științe Cognitive din cadrul faimoasei universități. De asemenea, deține titulatura de membru asociat al Institutului ”McGovern” pentru Cercetarea creierului și membru al consiliului de administrație al Centrului pentru Științe Deschise. După o perioadă ceva mai îndelungată în care a încercat să rămână gravidă a născut, în primăvara lui 2015, un băiețel, atunci când a împlinit 36 de primăveri.
Rebecca Saxe, specialistul care a ”pozat” iubirea
Într-o zi, a avut ideea de a realiza o rezonanță magnetică pentru a putea demonstra tuturor necredincioșilor că iubirea maternă este ”vizibilă” și că ea provoacă în creierul micuțului diferite reacții pozitive. Așa că ambii au intrat, în aprilie 2015, într-un tub ”Tesla 3”, preț de câteva minute.
Rebecca și fiul de numai două luni au trecut printr-o rezonanță magnetică. Doctorul a ținut secret "experimentul" până în această vară, când a împlinit 40 de ani, moment în care a decis să-l dea publicității.
Așa cum se poate vedea, creierul micuțului este puțin mai întunecat, lucru logic, dacă ne gândim că el deține o cantitate mai mică de substanță albă. Aceasta este alcătuită din mielină, un strat de fosfolipide, electroizolant, care înconjoară axonii neuronilor. Rolul este acela de a izola electric fibrele nervoase, prevenind pierderea impulsului electric de către axon, în drumul acestuia de la o celulă nervoasă la alta.
Sărutul provoacă o reacție chimică în creierul celui mic. Se declanșează o ”explozie” a oxitocinei, denumită ”hormonul iubirii”. Acesta reduce temerea și crește încrederea, stârnește sentimente de afecțiune și de atașament, semn că bebelușul a priceput că este protejat. De asemenea, se eliberează dopamină, cea care face să ne simțim bine și vasopresină, ”liantul” ce leagă mamele de bebeluși în primele luni de viață ale acestora. În fine, s-a semnalat și prezența serotoninei, cea care reglează starea noastră de spirit.