Imaginatie, autenticitate si multe ore de lucru. Asta defineste conceptul handmade, care a devenit din ce in ce mai popular in ultimii ani si la noi. Creatorii pun laolalta talentul si rabdarea si dau viata unor obiecte unice, care poarta mai departe, spre cumparator, o emotie sau o poveste.
"In vara lui 2009 am vrut sa ma apuc si eu de handmade, vazusem mai demult in Bucuresti, la diverse targuri si mi s-au parut foarte interesante si am vrut sa incerc si eu", spune Anca Covita, o artista handmade.
Acum, ea face diverse tipuri de bijuterii din fimo, un material special, pe care le vinde online. In functie de complexitatea modelului, Anca petrece intre 10 minute si o ora pentru confectionarea unei singure bijuterii. Isi aduna ideile din tot ceea ce o inconjoara.
Pornita de cele mai multe ori ca o simpla pasiune sau ca metoda de relaxare, confectionarea manuala a obiectelor a inceput, usor, usor, sa devina o afacere.
"Lucram intr-un domeniu care nu-mi placea foarte mult si am inceput sa fac genti", spune o alta producatoare.
Si de la prima geanta pictata manual, cu infatisarea pisicii sale, Diana detine acum doua magazine, unde vizitatorii pot vedea cum se fac hainele si accesoriile. Asta a dus la largirea paletei de clienti.
Dornici sa iasa din anonimat cu mici accesorii deloc costisitoare, romanii au inceput sa aprecieze editiile limitate. Dovada sta numarul mare de vizitatori pe care l-am intalnit week-endul trecut la targ de produse handmade, organizat cu prilejul sarbatorii de Mos Nicolae.
Globulete, icoane din sticla, esarfe din matase pictate manual, bijuterii sau obiecte de decorat, toate au asteptat sa se transforme in cadouri si sa-si duca mai departe povestea, pana sub bradul de Craciun.