Dacă încă de mic visai să zbori și aspiri la meseria de pilot sau de însoțitor de zbor, iată ce trebuie să știi despre atribuțiile și salariul pe care îl poți avea.
Atunci când știi că ai visat de mic să zbori și trebuie să faci tot ce îți stă în putință să îți îndeplinești visul. Școala de aviație este una dintre cele mai râvnite școli de către tinerii români. Nu e de mirare de vreme ce lista avantajelor este una destul de lungă, de la un statul privilegiat în comunitate la un salariu consistent. Unul dintre cele mai frumoase avantaje, pe lângă cele materiale este acela că piloții au oportunitatea de a vedea lumea.
Unul din motivele pentru care mulți renunță la visul lor sunt cursurile școlii de aviație care nu sunt deloc ieftine. Pe lângă aptitudini, trebuie să ai cel puțin 20.000 de euro pe care să îi investești în viitorul tău pentru a ajunge să deții un brevet de zbor pe avioane comerciale.
Școala de aviație – Condiții de admitere și salariu
Pentru cursurile ce implică formarea ca pilot de linie ATPL (airlines transport pilot license) care permit operarea de zboruri cu avioane ce transportă pasageri la Școala Superioară de Aviație Civilă (SSAvC) costă aproximativ 43.000 euro. În această sumă sunt incluse cheltuielile de instruire din cadrul SSAvC, dar nu sunt acoperite taxele de examinare în vederea obţinerii licenţei la Autoritatea Aeronautică Civilă Română.
Totalul cheltuielilor, cu tot cu costurile pentru obținerea licenței, ajung la 60.000 euro. Din nefericire, băncile din România nu oferă credite pentru finanțarea acestor cursuri care durează 2 ani. Cei care se înscriu la această școala de aviație trebuie să deţină certificat medical clasa I, diplomă de Bacalaureat şi să aibă cunoştinte temeinice de limbă engleză, matematică şi fizică.
Pe parcursul ciclului de învățare la Școala de Aviație, elevii trebuie să atingă 220 de ore de zbor (dintre care o parte pe simulator). La absolvirea cursurilor se susţin examene teoretice şi practice pentru obţinerea licenţei ATPL, care atestă cea mai înaltă calificare a unui pilot.
Licența este valabilă 7 ani, iar în acest timp un pilor trebuie să acumuleze minimum 1.500 ore de zbor. Când vine vorba de salarii, un comandant poate câştiga chiar şi 200.000 de euro pe an, în timp ce unul dintre cei mai prost plătiţi piloţi ajunge să câştige 36.000 de euro pe an. Printre operatorii aerieni care plătesc cel mai bine se numără Lufthansa, Sas Scandinavian, Condor, TUifly, KLM, sau Easyjet care oferă căpitanilor de zbor salarii minime de peste 100.000 de euro. Cel mai mare salariu este oferit de KLM, acolo unde cel mai bine plătit pilot câştigă chiar şi peste 250.000 euro pe an.
Școala de aviație – Ce trebuie să faci să devii stewardesă
Dacă vrei să devii însoțitor de zbor, trebuie să te caracterizeze spontaneitatea, să ai abilități excelente de comunicare, să poți lucra sub presiune și să ai un aspect fizic plăcut. Un alt criteriu important de recrutare este vârsta, fiind acceptate persoanele cu vârste între 18 – 40 ani. De asemenea, stewardesele trebuie să aibă cunoștințe avansate de limbă engleză și o înălțime de cel puțin 1,58-1,65 metri.
Pentru a se pregăti de această meserie, doritorii și doritoarele vor face un training de 8 săptămâni sau poate mai mult, în funcție de compania aeriană la care aplică. Înainte de fi planificat la zbor, trebuie, de asemenea, să urmezi și cursul de SEP (Safety & Emergency Procedures). Apoi va trebui să dai niște examene pentru a-ți putea continua contractul.
Ți se va cere obținerea și menținerea licenței locale pentru accesul în aeroport, carnetul de conducere sau orice alte licențe necesare. Odată angajate însă, stewardesele se bucură de salarii peste media naţională.
Salariul unei însoţitoare de bord care lucrează pentru Tarom sau pentru Wizz Air ajunge la cel mult 4.400 lei pe lună (echivalentul a 1.000 de euro). Câştigul creşte treptat, o stewardesă abia ieşită de pe băncile şcolii având iniţial un salariu lunar de 2.650 - 3.090 de lei (echivalentul a 600 - 700 de euro).
Citește și:
Realitatea din timpul unui zbor cu avionul. Ce se întâmplă de fapt, fără ca pasagerii să aibă habar
Ziua Aviației 2019. Programul show-ului aviatic, în București
Sursă foto: vreausafiustewardesa.ro, pexels.com