Antena Căutare

Solstiţiul de vară şi Sânzienele, două evenimente foarte importante! Superstiţii şi tradiţii în aceste zile

Duminică, pe 21 iunie, a avut loc solstiţiul de vară, aceasta fiind cea mai lungă zi din an. Pentru că este un moment astronomic foarte important, evenimentul este asociat cu diverse tradiţii şi superstiţii.

Solstiţiul de vară şi Sânzienele, două evenimente foarte importante! Superstiţii şi tradiţii în aceste zile Galerie
Dansul este un ritual important în Noaptea de Sânziene | www.istorie-pe-scurt.ro

Duminică, pe 21 iunie, a avut loc solstiţiul de vară, aceasta fiind cea mai lungă zi din an. Pentru că este un moment astronomic foarte important, evenimentul este asociat cu diverse tradiţii şi superstiţii.

După momentul solstiţiului de vară, durata zilei începe să scadă, iar a nopţii să crească, timp de şase luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

Din cele mai vechi timpuri, solstițiul de vară a constituit un mare prilej de bucurie și sărbătoare, fiind legat de momentul strângerii recoltei. La început, serbarea coincidea cu data solstițiului, adică 21 iunie. Mai târziu, ceremonialul fiind considerat de către biserică drept păgân, a fost mutat pe 24 iunie — ziua dedicată Sfântului Ioan Botezătorul.

SUPERSTIȚII și OBICEIURI ce îți vor aduce NOROC în NOUL AN! Uite ce trebuie să faci ca să ÎȚI MEARGĂ BINE

În timp, Noaptea de Sânziene — cum este denumită în folclorul românesc — a devenit o serbare populară, cu caracter tradițional. Pentru țărani, această zi este foarte importantă pentru prognoza vremii. În credința populară, se consideră că dacă plouă de Sf. Ioan Botezătorul (Sânziene) sau după este de rău augur, deoarece în următoarele 40 de zile va ploua neîncetat, deci recoltele vor fi distruse.

Din timpuri străvechi, semnul cercului a fost considerat de o importanță copleșitoare, crezându-se că el are forțe magice. Inelele, coroanele, brățările, colierele, centurile, cununile, ghirlandele nu întâmplător au forma de cerc, ci pentru ca acest simbol magic să îi apere pe purtătorii lor de forțele răului, care nu pot să treacă peste această graniță imaginară fără sfârșit sau început, în filosofie el reprezentând nesfârșitul, infinitul.

Dansul Sânzienelor - Sursa foto: sfatulparintilor.ro

Tradiția dansurilor populare (existente în toată Europa), în care oamenii se țin de mână sau pe după umeri, alcătuind un cerc închis (de tipul horei), are aceeași semnificație. De asemenea, cu ocazia solstițiului de vară sunt organizate festivaluri dedicate focului și apei.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Dumitru. Ce nu e bine să faci în ziua de mare sărbătoare

Tradiția și superstițiile au rădăcini străvechi, fiindcă cea mai lungă zi a anului a fost considerată punct de balanță, de răscruce, de schimbare, când există un anume moment în care toate stihiile stau în cumpănă, o zi a absolutului, înscrisă sub semnul focului, care este simbolul soarelui.

Pentru aceasta, în cinstea ei, se aprindeau focuri uriașe — replica terestră a soarelui, pe culmile dealurilor. Se credea că cine va trece prin foc sau va sări peste el în această noapte se va purifica și întregul an care urmează va fi apărat de duhurile rele, de boli, de molime și va fi fericit. Tradiția aceasta, care există și acum în țările Europei Centrale și de Nord, datează de secole, cu mult înaintea creștinismului.

Sursa: agerpres.ro

A vrut să facă nişte cartofi prăjiți! I-a tăiat, iar în interior a găsit o cruce perfect conturată... Nu este o jucărie! Un bebeluș a fost introdus într-un aparat medical pentru a i se face o radiografie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x