Antena Căutare

Stonehenge, atractie turistica inca din preistorie

Stonehenge (foto) ar fi fost inca din timpurile preistorice o atractie turistica internationala, asa ca astazi. Cercetari stiintifice in curs de desfasurare arata ca aproximativ 30% dintre cadavrele unor oameni bogati ingropati in jurul templului neolitic din Epoca Bronzului au venit de la sute si mii de mile distanta, scrie The Independent

Teste desfasurate de British Geological Survey, ale caror rezultate au fost dezvaluite marti, arata ca un tanar din inalta societate, ingropat langa Stonehenge, venea de undeva din nordul coastei Marii Mediterane, poate din Spania, sudul Frantei sau Italia. Cadavrul altui barbat, ale carui origini au fost dezvaluite acum cativa ani, apartine unui om din Alpi. Omul din Alpi avea o boala la picior, iar tanarul de la Mediterana a murit la 14 sau 15 ani in urma unei boli grave.

Unii arheologi au inceput atunci sa se gandeasca la Stonehenge ca la un obiectiv atractiv pentru turisti, care veneau aici sa se vindece, unii dintre ei terminand prin a fi ingopati in preajma monumentului. Rolul vindecator al templului a fost pomenit intr-o legenda care spune ca monumentul era intr-adevar un loc de lecuire. Chiar si in secolul al XVIII-lea, pietrele de la Stonehenge erau considerate ca avand puteri magice de vindecare, iar vizitatorii nu ezitau sa-si ia bucati din ele ca talisman.

Monumentul a fost fara indoiala cunoscut din timpurile stravechi, fiind descris de un geograf grec in secolul al IV-lea. Cei care mergeau la Stonehenge erau foarte bogati. Omul din zona Alpilor a fost ingropat cu obiecte de aur si cupru, printre care trei pumnale de cupru si o pereche de clame de par din aur, iar tanarul mediteranean, cu un colier de circa 90 de bucati de chihlimbar.

"Analizele izotopice ale smaltului dintilor celor doi arata ca exista o diferenta de origine, ceea ce pune in evidenta diversitatea oamenilor care veneau la Stonehenge din toate colturile Europei", spune profesorul Jane Evans, arheolog sef la British Geological Survey.

Sursa: jurnalul.ro

Foto: Hepta

Record mondial: Stafeta de 4x100 de metri...pe tocuri... O planta din cinci este amenintata cu disparitia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x