Antena Căutare

Țânțarii mutanți și bolnavi, care nu pot fi uciși de insecticide, au fost descoperiți. Cât de periculoși sunt

Țânțarii „mutanți”, care nu pot fi uciși de insecticide, au fost descoperiți și reprezintă un risc pentru milioane de oameni, avertizează experții.

Galerie
Țânțarii „mutanți”, care nu pot fi uciși de insecticide, au fost descoperiți și reprezintă un risc pentru milioane de oameni, avertizează experții. | Shutterstock.com

Oamenii de știință au descoperit că Mosquitozele au suferit mutații genetice pentru a supraviețui insecticidelor.

Citește și: O bunică imploră să nu fie lăsată să moară în casa care stă să cadă pe ea: ”Vă rog din suflet...”. Cum poate fi ajutată

Țânțarii „mutanți”, bolnavi, care nu pot fi uciși de insecticide, au fost descoperiți. Cât de periculoși sunt

Insectele purtătoare de malarie care pot rezista pesticidului DDT, interzis de mult timp, au fost descoperite pentru prima dată în Tanzania.

Articolul continuă după reclamă

Cercetătorii de la Universitatea din Glasgow și Institutul de Sănătate Ifakara din Tanzania avertizează că acest lucru ar putea afecta lupta omenirii împotriva malariei.

Doctorandul Joel Odero, autorul principal al studiului, a declarat, conform The Sun: „Apariția unor noi mecanisme de rezistență ar putea amenința decenii de progrese realizate în reducerea transmiterii malariei și a mortalității”.

Ce au arătat cercetările

Cercetătorii au testat țânțari din 10 regiuni din Tanzania și au constatat că unii au dobândit „rezistență knock-down” la pesticidul DDT datorită unei mutații genetice numite „L976F”.

Cei colectați din regiunea Morogoro au murit doar în 68% din cazuri după ce au fost expuși la insecticid - în comparație cu aproape 100% pentru alți țânțari. Descoperirile lor au fost publicate în Molecular Ecology.

Citește și: Pelerinajul Sfintei Parascheva în 2024. Câte persoane au stat la coadă pentru a atinge moaștele

Este pentru prima dată când se constată că țânțarii anopheles funestus, purtători de malarie, au dezvoltat o rezistență knock-down la orice tratament chimic.

Această descoperire vine după ce, anul trecut, oficialii din domeniul sănătății au avertizat că țânțarii purtători ai virusului mortal West Nile au dezvoltat imunitate la unele repelente.

Virusul - care poate provoca crize și paralizie în cazurile grave - este răspândit de țânțarul Culex.

Cum ajuns țânțarii să cauzeze boli

Țânțarii pot purta viruși care cauzează anumite boli, cum ar fi West Nile și pe cei care cauzează malaria, febra galbenă și febra dengue.

Cum se întâmplă asta? Insecta ia un virus sau un parazit mușcând o persoană sau un animal infectat, apoi îl transferă următoarei persoane prin saliva sa.

Citește și: Descoperirea neașteptată în stomacul unei femei de 21 de ani. Ce au putut să găsească medicii

Țânțarii înțeapă atât ziua, cât și noaptea și pot trăi în interior. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în 2022 au existat peste 600.000 de decese cauzate de malarie.

Malaria este răspândită de țânțarii Anopheles, atunci când aceștia mușcă, ei transferă paraziții malariei în sângele persoanei, provocând îmbolnăvirea acesteia.

Cu toate acestea, doar femela țânțarului se hrănește cu sânge uman. În circumstanțe foarte rare, boala se poate răspândi și prin transfuzii de sânge.

Ea e femeia cu cel mai ciudat nume din lume! Oamenii rămân stupefiați sau râd cu lacrimi când află cum o cheamă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 8 octombrie. Florin a oprit jocul la suma de 7.500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 8 octombrie. Florin a oprit jocul la suma de 7.500 de lei Marti, 08.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x