Frunza de visine, telina, usturoi, ardei iute, frunze de hrean - o reteta unica. Cu pietre de rau pe capace, butoaiele de muraturi, din lemn de brad, pe care doar cu scara poti urca, stau marturie ca istoria Milisautiului inca nu a murit.
“M-apropii de varsta de 40 de ani si vreau sa spun ca de mic copil, de cand mergeam la scoala, am vazut la fiecare gospodarie aceste vase”, spun localnicii.
Satul este deja incercat de schimbari. Plasticul a cam inlocuit lemnul, care schimba gustul muraturilor complet. Iar tinerii, singurii care pot continua traditia, nu mai sunt la fel de receptivi.
“Au preferat sa plece la studii, sa plece in afara, la munca. Nu mai sunt mesteri dogari care sa ne faca aceste vase”, se plang gospodarii.
Multe dintre butoaie s-au invechit, iar oamenilor nu le-a mai ramas decat sa le carpeasca. Acum, sunt din ce in ce mai putine. Fabricile s-au desfiintat si ele, rand pe rand. Cumparatorii, insa, au ramas.
Dar obiceiurile se sting pe zi ce trece. In trecut, butoaiele erau sigilate si aruncate in iazuri unde ramaneau sub gheata peste iarna, iar varza ramanea buna luni de zile. Acum - nu se mai poarta.
Luceafarul Huilei, in simbioza cu natura. Alearga prin apa rece ca gheata si practica arte martiale!... Operatiune de salvare spectaculoasa in Statele Unite! Un elan a fost scos cu greu din apele inghetate ale unui rau...