Live acumObservator 16
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Timişoara: Peste 100 de morminte, locuinţe din trei epoci, monede şi podoabe au fost descoperite de arheologi pe şantierul Centurii de Sud

Trei aşezări din trei epoci diferite, peste 100 de morminte, podoabe şi monede au fost descoperite de arheologi pe şantierul Centurii de Sud a Timişoarei.

Potrivit arheologilor, au fost descoperite pe şantierul Centurii de Sud a Timişoarei, locuiri din epoca neolitică, epoca romană (sarmatică) şi epoca medievală timpurie.

Arheologii au cercetat bordeie, locuinţe de chirpici şi gropi de pari provenind de la locuinţe de suprafaţă, aglomerări de materiale în strat, cuptoare, gropi menajere, şanţuri, două morminte de incineraţie şi morminte de inhumaţie. Complexele aparţinând diferitelor epoci acoperă toată suprafaţa sitului.

Cea mai consistentă locuire pare să fie cea din epoca neolitică. Printre materialele arheologice descoperite se numără piese de bronz (ace, cercei, catarame etc.), lame din fier, unelte din piatră (râşniţe, frecătoare, cute), unelte din os (împungătoare), brăţări din cochile de scoică, greutăţi din lut ars, o figurină antropomorfă din lut ars şi altele fragmentare, vase ceramice.

Au fost identificate şi 111 morminte aparţinând cimitirului sarmatic. Au fost identificate, parţial sau întregi, şi un număr de 14 ”ringuri” funerare sarmatice.

Morţii erau îngropaţi alături de anumite obiecte. Arheologii au găsit piese de bronz (fibule, cercei, inele, colane simple), de fier (cuţite, catarame, sabie, vârfuri de suliţă), monede din perioada romană, denari de argint, dar şi vase ceramice întregi de tradiţie romană.

Sursa : news.ro

Recomandari