Live acumObservator 23
Prime Time 20:30Animatie: Vaiana

Top 7 țări în care noul an nu este 2020! Una intră în anul 109, iar alta ajunge deja în 5780!

Câteva țări din lume nu vor intra ca majoritatea statelor, în anul 2020. În interiorul granițelor acestora, cronologia este diferită față de cea proprusă de papa Grigore XII în 1582, astfel că una dintre ale intră în 109, iar alta ajunge în 5780.

Ilustrație.

1. Coreea de Nord numără anii după nașterea lui Kim Il-Sung

Dacă în cronologia gregoriană numerotarea anilor începe de la anul în care se consideră că s-a născut Iisus Hristos, în Coreea de Nord, personalitatea centrală este Kim Il-Sung, fondatorul republicii democrate.

Așa-numitul calendar Juche din Coreea de Nord numără anii de la nașterea lui Kim Il-Sung, în 1912. Atfel, anul care vine este 109.

2. Thailanda ajunge în anul 2563!

În Thailanda, calendarul budist începe din momentul în care Budha a atins nirvana. După o serie de adaptări și reformulări, din 1941, calendarul thailandez a mutat prima zi a anului de la 1 aprilie, cum era inițial, la 1 ianuarie, suprapunându-se cu începutul anului din calendarul gregorian, dar numărul anilor este deja 2563 în 2020.

Aceeași diferență de 543 ani față de calendarul gregorian este folosită și în Sri Lanka, Cambogia, Laos și Myanmar, potrivit Matador Network, citat de Mediafax.

3. Ethiopia a rămas în urmă la numărătoarea generală a anilor!

În Ethiopia este folosit un calendar străvechi, coptic, astfel că anul ce urmează este abia 2013. Potrivit vechiului calendar, nașterea lui Hristos se consideră că a avut loc cu șapte ani mai târziu decât arată calendarul gregorian.

Calendarul ethiopian are și 13 luni într-un an (12 luni de câte 30 de zile și una de cinci sau șase zile), fiecare zi debutând la răsărit, nu la miezul nopții.

Dar până anul viitor, etiopienii mai au de așteptat pentru că Anul nou 2012 abia a venit pentru ei, pe 11 septembrie. În schimb, Crăciunul abia urmează să vină, fiind sărbătorit în ritmul bisericilor ortodoxe de rit vechi, pe 7 ianuarie.

4. Israelienii sunt mult în „viitor”!

Mult mai departe pe linia cronologie este calendarul ebraic. Acesta începe odată cu luna nouă din 7 octombrie a anului 3761 ÎEN. Astfel, 2020 este anul 5.780, în Israel.

Anul nou evreiesc se numește Rosh Hashanah și fost marcat de la apusul zilei de 29 septembrie până la apusul de pe 1 Octombrie. În 2020, anul nou evreiesc va fi marcat de pe 19 septembrie.

5. Iranul încheie anul 1398!

Iranul folosește o cronologie persană bazată pe observațiile unui grup de astronomi clasici. În 2020, Iranul încheie anul 1.398, calendarul persan fiind urmat și în Afghanistan. Prima zi a anului este stabilită la echinoxiul de primăvară.

Evenimentul de la care sunt numărați anii iranieni este călătoria profetului Mahomed, de la Mecca la Yathrib, localitatea redenumită în urma evenimentului Medina.

6. Japonia ar fi cea mai tânără țară din lume!

Cum calendarul tradițional din Japonia începe cu primul an odată cu fiecare schimbare a unui împărat, din 1989 până în 2019 a fost era „Heisei”, a „păcii pretutindeni”, sub împăratul Akihito.

În 2019, fiul său, Naruhito, a ajuns pe tron, iar noua eră care se pregătește de al doilea an este Reiwa, tradusă ca „armonie frumoasă”. Atfel, teoretic, Japonia ar fi cea mai tânără țară din lume.

7. În Arabia Saudită este anul 1441!

Asemenea multor țări musulmane, Arabia Saudită folosește și propriul calendar religios islamic, pe lângă cel gregorian.

Cu toate că pornește de la același eveniment ca și calendarul persan, fondarea primei comunități islamice odată cu drumul lui Mahomed de la Mecca la Medina, folosind un calendar lunar, în țările islamice odată cu luna nouă de la finalul lunii august, tocmai a început anul 1441.

Folosirea calendarului lunar face și ca în cele 12 luni ale anului islamic să nu fie loc decât pentru 354 sau 355 de zile, față de cele 365-366 cu care suntem obișnuiți în cel Gregorian sau în cel persan.

Recomandari