- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Despre Iran auzim în ultima perioadă tot felul de știri legate de declanșarea unui posibil război cu Statele Unite, ca urmare a asasinării generalului Soleimani de către americani. Iranienii au promis răzbunare și astfel au apărut tensiuni diplomatice fără precedent între cele două state. De fapt, tensiunile sunt atât de mari încât NATO a făcut ședință de urgență, iar Papa și importanți lideri ai statelor lumii au îndemnat la dialog și chibzuință.
Totuși, dincolo de acest conflict, Iranul este o țară interesantă, cu numeroase lucruri interesante! Iată un top al lucrurilor mai puțin știute despre această țară cu o populație de peste 81 de milioane de locuitori!
- citește și: De la dragoste la ură. Cum au ajuns SUA și Iran la un pas să declanșeze Al Treilea Război Mondial
Un lucru inedit este faptul că, în limba persană, Iran înseamnă „țara arianilor”. Este o țară islamică, ce a renunțat la monarhie în 1979.
Imagine din Iran, o țară cu populație de peste 81 de milioane de locuitori
Capitala este la Teheran, unul dintre cele mai poluate orașe din lume. Specialiștii spun că zilnic mor în jur de 27 de oameni, din cauza problemelor legate de aerul toxic.
- citește și: România, în pericol din cauza războiului SUA-Iran! Avertismentul dat de specialiști: „Se întâmplă deja”
Tot în Iran au existat și numeroase proteste făcute de tinere cu scopul de-a cere mai multe drepturi pentru femei, dar și pentru libertatea de exprimare. În 2012, șeful poliției din Iran anunța că Google este un instrument de spionaj, motiv pentru care guvernul ar trebui să facă un „internet national”, al cărui conținut să fie controlat de stat.
În Iran, religia oficială este cea islamică
Steagul Iranului este format din trei benzi orizontale: una verde, ce semnifică Islamul, una alba, asociată păcii și onestității și una roșie, simbol pentru curaj și sacrificiu. Ăn centrul steagului este o frază în forma unei lalele, ce reprezintă fraza „La ilaha illa Allah”(Nimeni nu merită slăvit decât Dumnezeu”), iar pe margini apare, de 22 de ori, fraza „Allahu Akbar” (Dumnezeu este mare”).
În timpul războiului dintre Iran și Iraș, Statele Unite a ales să apere Iraqul și să pună presiune ca alte țări să nu mai vândă are Iranului. S-a descoperit ulterior că și americanii făceau asta și de aici a luat naștere un scandal uriaș.
Iranul, o istorie veche de mii de ani
Mai bine de jumătate din Iran are climat desertic saharian, dar Golful Persic cuprinde 60% din rezerva mondială de petrol.
Un lucru inedit este faptul că mai bine de 70% din poplația Iranului are sub 30 de ani ca vârstă!
Dacă o femeie este violată în Iran, poliția îl poate forța pe atacator s-o ia în căsătorie, ca urmare a faptului că a dezonorat-o pe ea și pe familia ei, dar poate divorța imediat după. În cultura Iranului, o femeie dezvirginată și divorțată e mai respectabilă și cu șanse de recăsătorie decât o tânără care și-a consumat virginitatea înainte de căsătorie.
Deși homosexualitatea este interzisă, Iranul încurajează operațiile de schimbare de sex și țara se află chiar într-un top mondial la astfel de intervenții. Aici se află și cel mai mare număr de consumatori de opioide, dar și singura fabrică de prezervative din Orientul Mijlociu.
Iranienii pot vota de la 15 ani, iar căsătoriile se pot face de la 13 ani (pentru fete).