Antena Căutare

Tradiția IEPURAȘULUI de Paște. De unde provine și ce nu știai despre ea

Paștele este o sărbătoare de însemnătate pentru creștini, pe care o vom celebra în curând. Dacă de Crăciun, personajul mult așteptat este Moș Crăciun, de Paște, iepurașul este însărcinat cu aducerea bucuriei pentru persoanele dragi. Cum a pornit tradiția iepurașului de Paște? 

Paștele este o sărbătoare de însemnătate pentru creștini, pe care o vom celebra în curând. Dacă de Crăciun, personajul mult așteptat este Moș Crăciun, de Paște, iepurașul este însărcinat cu aducerea bucuriei pentru persoanele dragi. Cum a apărut tradiția iepurașului de Paște?

Această tradiție a Iepurașului de Paște a pornit din Germania, în jurul anilor 1700. Nemții au produs pentru prima oară figurine de ciocolată în formă de ouă și iepuraș. Cadourile sunt ascunse în casă, în curte sau grădină, iar copiii sunt puși să le caute. Găsirea lor le aduce bucurie și le stimulează dorință de a cercetă lucruri. Iepurașul de Paște nu are o însemnătate religioasă, este mai mult un simbol care amintește de primăvară și de trezirea la viață a naturii. Tot iepurașul mai simbolizează și fertilitatea.

Germanii sunt, de altfel, primii care au inventat dulciurile în formă de iepurași, la 1800, din aluat și zahăr. În aceeași perioadă, în Franța și Germania au apărut și primele ouă din ciocolată.

Simbolul iepurelui provine încă din vremea festivalurilor păgâne dedicate zeiței Eastre sau Ostara. Legenda spune că Eastre a găsit într-o iarnă o pasăre rănită pe câmp; pentru a o salva de la moarte, zeița a transformat-o într-o iepuroaică, aceasta păstrând însă capacitatea de a depune ouă. Pentru a-i mulțumi binefăcătoarei sale, iepuroaica decora ouăle făcute și i le dăruia zeiței. Din această legendă s-a născut și tradiția că iepurașul să aducă daruri copiilor.

Articolul continuă după reclamă

Calendar creștin ortodox 2018. Când sărbătorim Paștele

În America, această tradiție a iepurașului de Paști, care aduce cadouri ouă vopsite copiilor cuminți, a fost adusă de emigranții germani.

Deși nu este un animal prea impresionant, iepurele este un mesager sacru al divinității în multe culturi. În tradiția chineză, iepurele este o creatură care trăiește pe Luna, unde se ocupă cu măcinarea orezului, esența vieții.

Tradiția IEPURAȘULUI de Paște. De unde provine și ce nu știai despre ea

Pentru budiști, iepurele este, de asemenea, o creatură selenară. Legendă spune că, neavând ce ofrandă să-i aducă zeiței Indra, iepurele s-a gătit pe șine însuși în focul sacru și, că răsplată, a fost așezat pe Luna, potrivit crestinortodox.ro

Și pe continentul american, animalul cu urechi mari este personaj de legendă. La unele triburi există un mit care descrie cum iepurele a adus oamenilor focul, în timp ce în cultură mayașă era creditat cu inventarea scrisului.

Foto: Pexels

Se apropie sfârșitul? Un supermarket a scos la vânzare un kit de supravieţuire, în caz de Apocalipsă: 36.000 de porții d... Mesajul misterios găsit de polițiști pe o bancnotă de un dolar: "Sunt în viață!"...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x