Un agricultor belgian de tomate s-a gândit să-și pună peștii la treabă și a montat acvarii în serele cu roșii. Principiul este simplu: bacteriile transformă în amoniu deșeurile provenite de la pești, ce sunt folosite mai departe ca îngrășăminte pentru roșii
Metoda nu reprezintă o nouă descoperire, ea fiind deja utilizată de azteci încă de acum câteva sute de ani, cunoscută sub denumirea de Aquaponie. În cazul acestui proces agricol plantele nu au nevoie de sol/pământ pentru a crește, ci de un strat neutru (nisip, pietriș) irigal în mod regulat, conform huffingtonpost.fr.
Tehnologia acvariilor permite agricultorilor să se dezică de containerele cu sol fertil și, totodată, să scape de constrângerile impuse de zonelor rurale. De asemenea, aceasta constituie și un avantaj important în contextul creșterii urbanizării la nivel global.
Aquaponie reduce în mod semnificativ consumul de apă și a emisiilor de dioxid de carbon – provenite de la pești sunt utilizat pentru cultivarea plantelor; s-a demonstrat că aplicarea unui astfel de sistem reduce considerabil costurile, atât financiare (conservare, transport), cât și la nivelul mediului înconjurător.