Înainte să dispunem de materiale moderne și structuri avangdardiste, oamenii trăiau în condiții pe care astăzi cu greu ni le-am putea închipui sau înțelege.
Pe o câmpie din centrul Rusiei a fost descoperit recent un cerc misterios din oase de mamut, care pare să dateze de pe vremea ultimei ere glaciare, când temperaturile pe timp de iarnă coborau cu regularitate sub -20 de grade Celsius.
Situl unde a fost descoperită această structură străveche-pe malul vestic al râului Don, la aproximativ 500 de kilometri de Moscova-este cunoscut sub numele Kostenki 11, potrivit The Independent.
Mai mult de 51 de maxilare inferioare și alte 60 de cranii au fost folosite în construirea pereților gigantici. De asemenea, arheologii au descoperit și un număr mic de oase de căprioară, urs, vulpe, lup și cal. Cercetătorii spun că cel mai probabil aceste oase provin dintr-un cimitir de animale.
Citește și: Ave Romulus! S-a descoperit mormântul fondatorului Roma(niei)
Zona are o lungă istorie de săpături arheologice, care datează încă din anii 1700. În timpul săpăturilor din anii 1950 și 1960, aici au fost găsite mai multe structuri similare.
La marginea cercului au fost descoperite și trei gropi adânci, pline cu oase mari de mamut, adaugă publicația Haaretz. Folosindu-se de radiocarbon, echipa de cercetare a găsit printre fragmentele de cărbune resturi care confirmă că această zonă a fost populată de oameni într-o perioadă în care siturile situate la latitudini similare în Europa fuseseră deja abandonate.
„Însă, în pofida frigului, distribuția pe scară largă a cărbunelui și a oaselor arse la Kostenki 11 indică abundența lemnului de foc și utilizarea îndelungată a focului cu combustibil mixt (lemn și os)”, scriu autorii în studiul lor.
Citește și: Planeta unde plouă cu fier lichid. Cercetătorii fac un nou pas în a descoperi secretele spațiului cosmic
Descoperirea susține teoria conform căreia pădurile de conifere au supraviețuit pe stepele populate de mamuți de-a lungul ultimului ciclu glaciar. Lemnul de foc era o condiție necesară pentru răspândirea vânătorilor-culegători.
Prezența copacilor în această parte a lumii este, probabil, motivul pentru care oamenii au putut supraviețui aici mult mai mult decât în zonele din nordul Europei.
Până la momentul acestei descoperiri, arheologii presupuneau că cercurile din oase au servit drept locuințe, dar noul sit nu pare să fi fost o tabără pe termen lung.
„Ce anume îi atrăgea pe vânătorii din preistorie în acest loc?”
„O posibilă explicație este că mamuții și oamenii erau atrași în masă aici, poate pentru că exista un izvor natural care le furniza apă pe tot parcursul iernii – ceva rar în această perioadă de frig extrem”, afirmă Pryor.
Majoritatea celorlalte locuri situate la latitudini similare în Europa fuseseră abandonate până la acest moment, dar aceste grupuri (de pe teritoriul de azi al Rusiei, din cultura Kostenki) au reușit cumva să se adapteze și să găsească hrană, adăpost și apă.
Desigur, nici aceste comunități nu puteau supraviețui pentru totdeauna. În cele din urmă, cercurile de oase au fost abandonate. Însă, cât timp au fost folosite, au fost situri importante pentru oameni.
„Arheologia ne arată tot mai multe despre modul au supraviețuit în care strămoșii noștri în acest mediu teribil de aspru, la punctul culminant al ultimei epoci de gheață”, spune arheologul Alexander Pryor, de la Universitatea din Exeter.
Sursa: Incredibilia.ro
Avea un singur vis, „vuia” să zboare. Pe 18 martie 1906, Traian Vuia, pionier al aviației mondiale, realizează primul zb... O bătrână infectată cu noul coronavirus și-a sărbătorit ziua de naștere în carantină. Momentul în care vecinii îi cântă ...