Antena Căutare

Planeta unde plouă cu fier lichid. Cercetătorii fac un nou pas în a descoperi secretele spațiului cosmic

Oamenii de știință au descoperit o planetă pe care plouă cu fier lichid. Botezată Wasp-76b, planeta se află la sute de ani lumină de Pământ și este unul dintre cele mai bizare corpuri cerești descoperite vreodată.

Planeta „exotică” pe care plouă cu fier lichid

Spațiul cosmic este unul plin de mistere, însă cercetătorii reușesc să-i dezlușească ambiguitatea pe zi ce trece. Una dintre cele mai recente descoperiri ale oamenilor de știință este implică o ploaie de fier. Planeta Wasp-76b este unul dintre cele mai bizare corpuri cerești descoperite vreodată.

Cercetătorii au identificat prezența acestei planete gigantice folosindu-se de telescopul montat în Chile de organizația interguvernamentală European Southern Observatory.

Citește și: Descoperirea surprinzătoare făcută de o sondă a NASA pe planeta Marte

Wasp-76b are o circumferință de două ori mai mare decât a planetei Jupiter și se află la o distanță de 640 de ani lumină de Terra.

Articolul continuă după reclamă

Planeta fierbinte se asemănă cu Luna dintr-un anumit punct de vedere: Are mereu îndreptată aceeași față înspre steaua ei. Pe partea respectivă, temperatura poate depăși 2,400 de grade pe timpul zilei, suficient pentru a vaporiza metalele

Pe de altă parte, porțiunea întunecată, acolo unde lumina nu-și găsește loc, temperaturile sunt cu 1,000 de grade mai mici, permițând metalelor să se condenseze și să cadă în strop mici, scriu cei de la BBC.

David Ehrenreich, cercetător la Universitatea din Geneva spune că ne confruntăm cu un mediu de-a dreptul bizar.

„Imaginați-vă că, în loc picături de apă, din cer cad picături de fier. Bănuim că fierul vaporizat se condensează când ajunge pe partea întunecată a planetei, care, deși este fierbinte – are 1,400 de grade Celsius -, este suficient de rece pentru a produce condensarea”, a afirmat cercetătorul elvețian.

Citește și: Oamenii se protejează de cornavirus, dar de Planetă cine are grijă? Coronavirus contribuie la poluare!!

Diferența extremă de temperatură dintre porțiunea luminată și cea întunecată cauzează vânturi foarte puternice, de pâna la 18,000 de kilometri pe oră.

Unul dintre membrii echipei de cercetare, Don Pollacco, profesor la Universitatea Warwick din Marea Britanie, spune că astfel de lumi „exotice” sunt greu de imaginat.

„Wasp-76b se află atât de aproape de steaua sa (…) încât fie va sfârși prin a se încorpora în acea stea, fie steaua îi va distruge atmosfera, transformând-o într-un miez fierbinte”, a afirmat Pollacco.

„Cimitirul cadavrelor fără morminte”. Calea spre vârful Everest: Corpurile înghețate ale alpiniștilor marchează drumul... Șapte oameni celebri, șapte comportamente excentrice! Nikola Tesla ura perlele, iar Dickens scria doar cu fața spre nord...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x