Antena Căutare

"Verdict" in dosarul "Socrate vs. Zeii": Filosoful, nevinovat dupa 2.500 de ani de la moartea sa

Filosoful elen Socrate, care, in anul 399 i.Hr., a fost judecat si gasit vinovat de lipsa de respect fata de zeii orasului si de coruperea tineretului, a fost achitat simbolic, la 2.500 de ani de la moartea sa, de un complet de judecatori din 10 tari printre care Franta, Marea Britanie sau Statele Unite. "Procesul" s-a desfasurat in fata a peste 800 de spectatori, fiind organizat de Fundatia Onassis.

Tradator pentru unii, model spiritual pentru altii, Socrate s-a nascut la Atena, in anul 470 i.Hr., si a intrat in atentia vanitosilor vremii datorita criticilor si declaratiilor sale filosofice, bazate pe principii precum binecunoscutul "Singurul lucru pe care il stiu este ca nu stiu nimic".

In 398 i.Hr., a fost acuzat de Meletos, un poet obscur, Anytos, un tabacar bogat si influent, si de Lycon, un retor, ca nu recunostea zeii cetatii, de introducerea de noi divinitati si de coruperea tinerilor, cei trei cerand pedeapsa cu moartea. Un an mai tarziu, Socrate a fost judecat si gasit vinovat, fiind condamnat sa bea otrava.

La data executarii sentintei, Socrate si-a dedicat ultimele clipe unei discutii cu prietenii sai pe tema nemuririi sufletului, cuvintele sale fiind pastrate de Platon in Phaidon.


Foto: wikipedia.org

Ouale Fabergé: Traditia tarilor rusi, preluata de miliardarii planetei... VIDEO! Horoscop 1 iunie: Vezi ce-ti rezerva astrele!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x