Antena Căutare

VESTE URIAȘĂ: Facebook a lansat o nouă funcție revoluționară pentru nevăzători. Aceștia vor putea "vedea" fotografiile postate online

Pentru că internetul este dominat de imagini, Facebook a lansat o nouă funcție pentru nevăzători.

Internetul este într-o continuă schimbare. Dacă, la început, se baza preponderent pe text, acum, internetul a devenit un mediu dominat de imagine. În fiecare zi, în lume, sunt încărcate peste 1.8 miliarde de imagini pe rețele sociale ca: Twitter, Instagram și Facebook.

Din păcate, nu toți oamenii au acces la acest univers, o parte dintre ei fiind nevăzători. Insă, noul serviciu oferit de Facebook urmează să rezolve această problemă.

Nevăzătorii folosesc softuri speciale, sofisticate pentru a naviga pe internet. Acestea fie transformă conținutul existent într-un discurs, pe care nevăzătorul îl ascultă, fie folosesc limbajul braille.

Folosind inteligența artificială, serverele Facebook pot, acum, să decodeze și să descrie imaginile încărcate pe site, urmând să fie redate verbal.

Reprezentanții Facebook spun că și-au antrenat softul, astfel încât să poată recunoaște în jur de 80 de obiecte și activități. Acesta adaugă descrierile ca text alternativ, pentru fiecare imagine. Cu cât scanează mai multe imagi, cu atât softul va deveni mai performant.

Matt King, Jeffrey Wieland și Shaomei Wu - inginerii Facebook care au dezvoltat această tehnologie

Omul care se află în spatele acestei mari realizări este Matt King, un inginer Facebook, care, din nefericire, și-a pierdut vederea. "Pe Facebook, o mare parte din ce se întâmplă este tradus extrem de vizual", spune King. "Și, ca nevăzător, chiar te poți simți ca și cum ai fi exclus".

Momentan, sistemul descrie imagini în termeni de bază. De exemplu: "Sunt doi oameni în imagine și zâmbesc". King și-ar dori ca sistemul să evoluează și să poată fi capabil să identifice oamenii din imagini după nume, cu ajutorul bazei de date a fiecărui user, dar sunt mulți care se opun ideii, din motive legate de confidențialitate.

King consideră că atât oamenii fără nicio problemă de vedere, cât și cei nevăzători ar trebui să aibă drepturi egale, în ceea ce privește accesul la conținutul online.

O nouă premoniţie uluitoare despre România! "Atentatele vor avea loc într-un oraş care începe cu litera C"... A înfipt mai multe furculiţe în pământ, cu dinţii în sus! Motivul? O să vrei să faci şi tu asta în grădina ta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x