Vladutz, bucatarul de la Neatza, impreuna cu colegele de emisiune Flavia si Amalia, au preparat in aceasta editie paine de casa ca pe vremea bunicii, pe care au innobilat-o cu multe seminte si condimente.
Ingrediente pentru doua paini:
1 kg faina
40-50 g drojdie
350 ml apa calda
50 ml ulei de masline
1 lingurita sare
1 lingura zahar
seminte de in
seminte de floarea soarelui
seminte de dovleac
seminte de susan
rosii deshidratate
1 ceapa
4-5 catei de usturoi
masline verzi
busuioc
oregano
ketchup
Cum se prepara:
Se cerne faina intr-un vas si se amesteca cu sarea, apoi se face o adancitura la mijlocul acesteia.
Drojdia se freaca cu zaharul, se adauga putina apa calda si putina faina, dar fara a fi amestecata cu sare, se omogenizeaza bine, apoi se lasa la crescut, pana cand isi dubleaza volumul.
Maiaua crescuta se adauga in vasul cu faina, la mijlocul acesteia si se aduna faina de pe margini, picurand treptat apa calda si uleiul de masline.
Se framanta un aluat ferm care se acopera cu stergare curate si se lasa la crescut.
Se imparte aluatul in doua parti care se se intind in foi dreptunghiulare.
Se ung foile de aluat cu ketchup si se presara din belsug amestecul de seminte si condimente, dar si rosii deshidratate, cuburi mici de ceapa, rondele de usturoi si masline verzi.
Se ruleaza foile, se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se lasa din nou la crescut.
Cand au crescut suficient, se ung pe deasupra cu putin ulei, eventual ketchup si se presara seminte si condimente.
Se coc painile pentru 45 de minute la 160-170 de grade.
Sfatul lui Vladutz, este acela de a aseza in cuptor, sub tavile cu paine, o alta tava cu apa calda, astfel painile se coc uniform si ajutate de aburi.
Sa va fie de folos!