Alegeri europarlamentare 2019. Câți români vor merge ”sigur” la vot, în 26 mai

 
+2 click pentru
galerie

Alegeri europarlamentare 2019. Numărul românilor care susțin că vor merge cu siguranță la vot în data de 26 mai a crescut semnificativ față de 2014, când au avut loc ultimele alegeri europarlamentare.

Peste 39 la sută dintre români vor merge la vot la alegerile europarlamentare de pe 26 mai, conform Barometrului de Opinie Publică al Academiei Române, realizat de INSCOP Research.

Mai exact, potrivit studiului, 39,2 la sută dintre respondenți au precizat că vor vota „sigur” la europarlamentare. Acest procent ar însemna o creştere cu peste 7% faţă de prezenţa la vot din 2014, când prezența la vot a fost de 32.44 la sută. 

Alegeri europarlamentare 2019 - prezența la vot

Intenția românilor de a se prezenta la vot la alegerile europarlamentare a fost măsurată pe o scală de la 1 la 10, în care nota 1 înseamnă ”sigur nu voi vota”, iar nota 10 înseamnă ”sigur voi vota”.

  • 11% dintre respondenți au ales varianta 1, ”sigur nu voi vota”, în timp ce 39,2% au declarat că vor merge sigur să voteze
  • 19,4% dintre cei intervievați declară că nu s-au hotărât cu cine vor vota, iar 6,5% nu știu sau aleg să nu răspundă la această întrebare.

Ce spun sondajele privind alegerile europarlamentare 2019

Luând în calcul doar preferințele românilor care au declarat că vor merge cu siguranță la vot, la alegeri europarlamentare 2019, sondajele arată astfel: 

  • 26,4% ar vota cu PSD
  • 26,1% cu PNL.
  • 20,1% Alianța 2020 USR-PLUS 
  • Pro România cu 8,5%.
  • UDMR - 4% 
  • PMP -3,5%.
  • UNPR – 1%. 

Citește și: Candidați europarlamentare 2019. Vezi listele complete PSD, USR-PLUS, PNL, ALDE, PMP

Alegeri europarlamentare 2019 - România va avea 33 de reprezentanți în Parlamentul European

Reînnoirea Parlamentului European are loc la fiecare cinci ani. Conform legislaţiei europene, viitorul scrutin european urma să aibă loc între 6 şi 9 iunie 2019, dar statele membre au considerat că este imposibilă organizarea alegerilor în intervalul menţionat.

Alegerile europarlamentare din mai 2019 vor avea ca rezultat un Parlament European cu 705 membri, faţă de 751 în prezent.

Diferenţa este dată de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană - dintre actualele 73 de mandate europarlamentare deţinute de britanici, 46 vor dispărea, iar celelalte 27 vor fi repartizate acelor state membre care sunt subreprezentate în legislativul UE. Astfel, după alegerile europarlamentare din 2019, România va avea 33 de reprezentanți. 

De ce votăm la alegerile europarlamentare 2019

Participarea la vot la alegerile europarlamentare 2019 înseamnă să-ți exprimi punctul de vedere cu privire la direcția pe care UE trebuie să o urmeze în următorii cinci ani în materie de comerț internațional, securitate, protecția consumatorilor, combaterea schimbărilor climatice și creșterea economică.

Eurodeputații nu influențează doar procesul legislativ, dar urmăresc și activitatea altor instituții europene. Totodată, participarea la vot înseamnă să ai un cuvânt de spus asupra politicilor care ne influențează viața de zi cu zi.

Citește și: Alegeri europarlamentare 2019. Avertismentul unui fost analist FBI: ”Alegerile, ținta campaniilor de dezinformare”facebook whatsapp twitter pinterest