Căutare Live

Axa Bucuresti-Washington: "Daca SUA si aliatii lor ar ataca Iranul, Romania ar actiona alaturi de ei"

Presedintele Traian Basescu a declarat pentru presa nipona ca Romania ar sustine un atac al SUA si NATO asupra Iranului, daca s-ar lua aceasta decizie, insa si-a exprimat speranta intr-o rezolvare diplomatica a controversei generate de programul nuclear "netransparent" al acestui stat.

Rusia, care pare sa vada in aceasta desfasurare o amenintare la adresa securitatii, si-a exprimat suspiciunile in acest sens, precizeaza Yomiuri Shimbun. Presedintele Basescu a respins insa ingrijorarile Rusiei in interviul acordat publicatiei. "Nu este o aparare impotriva Rusiei", a declarat presedintele roman, care a fost intr-o vizita de trei zile in Japonia. "Este un sistem defensiv impotriva unor tari precum Iranul sau Coreea de Nord", a completat Basescu.

El a spus ca programul nuclear al Iranului este "netransparent".

Daca Statele Unite si aliatii lor ar ataca Iranul, Romania "ar actiona alaturi de aliatii ei, pentru ca suntem membri NATO si UE", a declarat Basescu. Romania s-a alaturat NATO in 2004, iar UE in 2007, precizeaza cotidianul nipon.

Basescu a fost insa prudent in privinta scenariului folosirii fortei pentru a rezolva problema pe care o pune programul nuclear al Iranului. "Ceea ce speram noi este ca nu va fi niciun conflict militar", a spus el. "Ar trebui sa aplicam presiune economica si politica, dar ar trebui totodata sa continuam un dialog diplomatic", a adaugat seful statului.

In ceea ce priveste relatia bilaterala cu Japonia, Basescu s-a angajat sa consolideze parteneriatul economic, precizand ca asteapta cu interes vizita in Romania, programata in iulie, a unei delegatii din partea Federatiei Nipone de Afaceri (Nippon Keidanren).

Anul trecut Romania si Japonia au marcat 50 de ani de la reluarea relatiilor diplomatice. Basescu este la al doilea mandat de presedinte si este a doua oara cand viziteaza Japonia in aceasta calitate. Interviul a fost acordat in limba romana si tradus in japoneza, precizeaza cotidianul nipon.

Traian Basescu a refuzat sa devina membru al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania... Vanghelie se adapteaza din mers la schimbarile din PSD: "Ce dracu' sa fac, sa mor?"...
Parteneri
Ruladă cu ciocolată și chili, un desert cu gust picant
Dacă ți-ai propus să testezi deserturi delicioase cu gusturi interesante, poți începe cu rețeta de ruladă cu ciocolata și chili, o prăjiură cu gust picant.
Catine.ro
Ultimele știri