Antena Căutare

Circul de Stat Udrea te scapa de proces

Dupa patru ani prin instante pentru plati fara justificare catre Circul Globus, angajatii MDRT au scapat basma curata.

Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, are grija de oamenii ei loiali si ii scapa de problemele cu justitia. Dupa patru ani de procese, mai multi functionari ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului au scapat fara a mai fi nevoie sa plateasca prejudiciul in valoare de circa 200.000 de lei constatat de Curtea de Conturi in 2005.

Pe vremea aceea, Carmen Moraru si Alina Dinca, in prezent colaboratoare apropiate ale Elenei Udrea, erau angajate ale Autoritatii Nationale pentru Turism si se ocupau tot de promovarea turismului.

Curtea de Conturi a depistat mai multe nereguli cu privire la contractul incheiat de ANT cu Circul Globus in 2005, in urma unui control realizat in anul 2006.

Potrivit datelor inaintate catre Parchet, mai multi functionari ai ANT au aprobat si efectuat plati catre Circul Globus fara a li se prezenta documente justificative sau fara ca actele respective sa fie vizate de controlul financiar preventiv.

"ANT a incheiat cu Circul Globus contractul 3237/28.06.2005 (la valoarea de 10.525.733.276 lei vechi - echivalentul a 1.052.573 lei noi), avand ca obiect cofinantarea de catre cele doua parti contractante a activitatii de promovare a turismului romanesc pe litoralul Marii Negre si a spectacolelor Circului Globus", potrivit Sentintei civile nr. 3489, de la 10.12.2008.

Potrivit contractului, ANT avea obligatia de a plati suma certa de 526.287 de lei noi pe baza documentelor justificative. Desi Circul Globus a adus documente pentru decontarea sumei de 270.925,22 de lei, ANT a aprobat plati in valoare de 461.286 de lei. Rezulta o diferenta de 190.370 de lei incasata de Circul Globus fara prezentarea de acte justificative, sustine Curtea de Conturi.

Mai mult, potrivit legislatiei in vigoare la acea data, actiunile de promovare a turismului pe bani publici erau permise numai daca erau aprobate prin Hotarare de Guvern, ceea ce nu s-a intamplat in anul 2005.

"ANT a incheiat contractul cu Circul Globus incalcand prevederile OUG nr. 60/2001, modificata si completata (versiunea in vigoare la data incheierii contractului), in sensul ca achizitia s-a efectuat fara a exista un program anual al achizitiilor publice si fara a se elabora un caiet de sarcini, fara constituirea unei comisii de negociere care sa analizeze oferta, sa negocieze pretul si sa ceara o detaliere a acestuia pentru a clarifica in ce consta publicitatea efectuata, cat dureaza, gradul de repetabilitate etc. De asemenea, au fost incalcate art. 6 si 7 din OG nr. 8/1998, deoarece activitatea nu a fost aprobata conform legii, nefiind intocmite si aprobate prin HG Programul anual de marketing si promovare turistica si programul anual de dezvoltare a produselor turistice", potrivit Sentintei civile nr. 3489, de la 10.12.2008.

Tot articolul, in Jurnalul National

Prigoana apara legalizarea prostitutiei cu manualul de sexologie in mana... Averea lui Laszlo Tokes, in vizorul ANI...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x