Antena Căutare

De ce joaca deputatii minoritatilor cum le canta majoritatea

Dupa Revolutie, in fiecare Parlament, minoritatile nationale si-au avut asigurata reprezentarea in forul legislativ cu un numar minim de voturi obtinute in alegeri. Daca la inceput a fost un gest de deschidere fata de minoritati si drepturile lor, cu timpul, reprezentarea acestora in Parlament a devenit un fel de as in maneca pentru orice guvern care avea nevoie de voturi pentru a trece o lege importanta sau a supravietui unei motiuni de cenzura, inclinand serios balanta cu cele 18 voturi care le apartin in favoarea puterii. Nu a facut exceptie nici Guvernul Boc, iar un sondaj-fulger printre deputatii minoritatilor nationale arata ca acestia sunt atat de dedicati Executivului, incat de multe ori nu stiu nici ce voteaza, nici daca au fost la vot.





De asemenea, in Legea 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului se precizeaza ca "organizatiile cetatenilor apartinand unei minoritati nationale definite potrivit art. 2 pct. 29 (minoritate nationala - acea etnie care este reprezentata in Consiliul Minoritatilor Nationale), legal constituite, care nu au obtinut in alegeri cel putin un mandat de deputat sau de senator au dreptul, potrivit art. 62 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata, la un mandat de deputat daca au obtinut, pe intreaga tara, un numar de voturi egal cu cel putin 10% din numarul mediu de voturi valabil exprimate pe tara pentru alegerea unui deputat".

Consiliul Minoritatilor Nationale (CMN) a fost infiintat prin hotararea Guvernului 589/2001, este un organ consultativ al Guvernului, fara personalitate juridica, ce se afla in coordonarea Departamentului pentru Relatii Interetnice si are drept scop asigurarea relatiilor cu organizatiile legal constituite ale cetatenilor apartinand minoritatilor nationale. CMN este format din cate trei reprezentanti ai organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, reprezentate in Parlament.

jurnalul.ro!


Ponta: "Romania este in mainile lui dracu Basescu"... Coalitia discuta, astazi, despre angajarea raspunderii pe Legea Salarizarii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x