Antena Căutare

Ion Iliescu implineste 81 de ani

Ion Iliescu, omul care a marcat istoria Romaniei in ultimii 20 de ani, implineste astazi 81 de ani. La multi ani!

"Nu voi inceta sa ma bat pentru dreptate in societatea romaneasca"

"Am fost mereu, se stie, un om activ. Continuu sa scriu, sa citesc, sa ma intalnesc cu oamenii, sa stau de vorba cu cei care imi cer sfatul. Nu sunt in vacanta, desi am decis sa ma implic mai putin in activitatea politica directa, de zi cu zi. Nu pentru ca ma indepartez de politica, ci pentru ca intotdeauna am fost si altceva, nu doar om politic. Si vine o vreme cand acel altceva trece inaintea politicii.

Vad ca multi romani, mai ales cei tineri si foarte tineri, traiesc ca pe o drama faptul ca s-au nascut aici. Este o criza identitara, care poate ar trece repede, daca nu ar exista un factor agravant: ingustarea orizontului de asteptare. Eu, si cei din generatia mea, n-am considerat niciodata ca a fost o nesansa ca ne-am nascut aici. Ba, mai mult, imediat dupa razboi fiind, credeam sincer ca misiunea noastra este sa reconstruim tara, sa schimbam in bine viata oamenilor, sa facem ceva pentru Romania.

Revolta tinerilor (si eu am fost un revoltat in tinerete) e intotdeauna de inteles, chiar si atunci cand manifestarile pot soca. Important este sa intelegem ce vor sa ne spuna si sa le oferim o sansa. Ideea ca se descurca singuri, ca asa e in capitalism sau in societatile post-industriale, e falsa. Progresul este opera colectiva, doar supravietuirea e pe cont propriu.

Revolta asta impotriva "Romaniei", si a tinerilor, si a mai putin tinerilor, este si rodul unei neintelegeri. Facem mereu confuzia intre Romania, ca stat, si clasa ei politica, care ar trebui sa gestioneze statul. O clasa politica poate fi schimbata, cu puterea votului, statul este peren. Sau ar trebui sa fie. Romania este o tara frumoasa, care are suficiente resurse, inclusiv de inteligenta, pentru a putea oferi cetatenilor ei un trai decent.

Tot articolul, in Jurnalul National

Maghiarii cer autonomia la Bruxelles, invocand supravietuirea... Cristi Preda: "Il vad pe Boc candidat la primaria Cluj-Napoca"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x