Klaus Iohannis, primele explicații după retragerea lui Florin Cîțu

Președintele României, Klaus Iohannis, susține o declarație de presă în urma depunerii mandatului de premier desemnat a lui Florin Cîțu.

Klaus Iohannis, despre demisia lui Florin Cîțu

Presidency.ro

Florin Cîțu, premierul desemnat, și-a depus mandatul chiar înainte de votul de încredere din Parlament.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis

  • Este o hotărâre care dovedește maturitate politică și pe care o respect
  • Această decizie nu schimbă cu nimic faptul că România are un guvern care funcționează, guvernul Orban care acționează cu toată hotărârea și responsabilitatea
  • Datorită măsurilor guvernului Orban, numărul infectărilor a rămas destul de mic
  • Suntem responsabili să găsim o soluție cât mai democratică la actuala situație de criză
  • Am decis consultarea partidelor începând de mâine, la ora 13:00
  • Răfuielile și meciurile politice nu își au deloc rostul în actualul context

Vă prezentăm în continuare textul declarației de presă:

Domnul Florin Cîțu și-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat, un gest politic pe care îl respect. Este o hotărâre care dovedește maturitate politică, în contextul complicat provocat de coronavirus.

Vreau să subliniez că această decizie nu schimbă cu nimic faptul că România are, în acest moment, un Guvern care funcționează, Guvernul Orban, care a dovedit că acționează cu toată hotărârea și responsabilitatea și ia toate deciziile necesare pentru a stopa răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus. Datorită acestor măsuri, chiar dacă mai drastice, dar luate la timp, în România numărul infectărilor a rămas destul de mic.

Suntem cu toții responsabili să găsim cât mai urgent o soluție democratică la actuala situație politică. Așadar, am decis convocarea consultărilor cu partidele parlamentare pentru mâine, începând cu ora 13:00.

Nu avem niciun moment de pierdut. Solicit imperativ Parlamentului să lucreze cu celeritate, astfel încât săptămâna viitoare să fie învestit un Guvern cu puteri depline, un guvern împreună cu care pot să mă dedic sută la sută combaterii efectelor răspândirii noului coronavirus, având atunci la dispoziție toate pârghiile pentru a lua măsurile ce se impun.

Prioritatea zero în aceste zile este protejarea sănătății oamenilor. De aceea, repet, răfuielile și meciurile politice nu-și au deloc rostul în actualul context.

Clasa politică a reacționat dur, acuzând PNL și pe președintele Klaus Iohannis de jocuri politice iresponsabile.

Votul de învestire a Guvernului Cîţu urma să fie dat joi, în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului.

Chiar înainte de acest vot, Administrația Prezidențială a anunțat că Florin Cîțu și-a depus mandatul de premier desemnat.

Parteneri
Mena Suvari, actrița din American Pie, dezvăluiri emoționante despre cea mai grea perioadă din viața sa. Ce s-a întâmplat când avea 12 ani
Mena Suvari, actrița din American Pie, a dezvăluit motivul real din spatele dependenței ei de substanțe ilegale. Actrița a trecut printr-o experiență traumatizantă la doar 12 ani și acum a vorbit despre ce impact a avut acea perioadă dificilă asupra sa.
Catine.ro
Ultimele știri