Este a unsprezecea oara, in ultimii trei ani, cand Guvernul Boc isi angajeaza raspunderea in fata Parlamentului pentru adoptarea unei legi importante si a opta oara cand Opozitia incearca sa rastoarne Executivul, printr-o motiune de cenzura. O singura data s-a reusit daramarea lui Emil Boc, si asta in octombrie 2009.
De data aceasta, batalia se da pe noul Cod al Muncii. Guvernul spune ca documentul va duce la cresterea numarului de locuri de munca si va flexibiliza piata muncii.
De partea cealalta, cei 210 parlamentari ai Opozitiei care semneaza motiunea, sustin ca, din contra, adoptarea legii va duce la cresterea instabilitatii salariatilor, la restrangerea dreptului la negocierea colectiva, la prelungirea timpului de munca si la reducerea concediului de odihna.
PSD, PNL si PC sunt nemultumite si de faptul ca Emil Boc si-a asumat inca o data raspunderea ca sa adopte legea, in loc sa permita dezbaterile parlamentare. Oricum, Executivul a tinut cont de doar opt dintre cele 144 de amendamente si acelea formulate de catre parlamentarii coalitiei.
Liderii Opozitiei recunosc ca si acum demersul lor are sanse mici de reusita. Au nevoie de 236 de voturi pentru ca motiunea sa treaca si, pana acum, niciun parlamentar de la putere nu s-a aratat interesat sa-si tradeze tabara.
Daca motiunea nu va intruni numarul de voturi necesar, noul Cod al Muncii se va considera adoptat si va ajunge pe masa presedintelui Traian Basescu, pentru promulgare. Insa pana la promulgare, nu e exclus ca Opozitia sa-l mai blocheze odata, prin contestarea legii la Curtea Constitutionala.
sursa:Antena3