Căutare Live

Premieră în România! O femeie va ocupa a doua funcție în Stat. Cine este Anca Dragu, președintele ales al Senatului

Pentru prima dată în istoria României, Senatul va fi condus de o femeie. Senatoarea USR-PLUS Anca Dragu a fost aleasă în funcţia de preşedinte al Camerei superioare a Parlamentului.

Anca Dragu, fost ministru de Finanțe, a fost aleeasă în funcția de Președinte al Senatului

hepta.ro

Anca Dragu a fost aleasă în funcția de președinte al Senatului luni seara, cu 75 de vote pentru și 51 împotrivă. Aceasta a concurat cu senatorul PSD Lucian Romașcanu, care a primit 75 de voturi împotrivă.

Așadar, Anca Dragu va fi cea care va ocupa a doua funcție în Stat.

Cine este Anca Dragu, femeia care va conduce Senatul României

Senatoarea USR-PLUS Anca Dragu a fost în perioada noiembrie 2015-ianuarie 2017 ministru de Finanțe, în Guvernul tehnocrat al lui Dacian Cioloș.

Anca Draagu a absolvit în anul 1996 cursurile Facultăţii de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti

În perioada 1999-2000, Anca Dragu a studiat Unite în cadrul unui program de studii în domeniului politicilor economice şi afacerilor international la Universitatea Georgetown din SUA, în 2007 a absolvit un program de master la SNSPA, iar în 2010 și-a susținut doctoratul în ştiinţe economice la ASE.

CItește și: Cine este Maia Sandu, prima femeie-președinte din Republica Moldova

De-a lungul timpului Anca Dragu a lucrat ca economistă la BNR(Banca Națională a României), apoi a lucrat la Fondul Monetar Internațional. Ulterior, Anca Dragu a avut un post de analist economic economic în cadrul Comisiei Europene. În 2015-2017, Anca Dragu a fost ministru de Finanțe în cabientul Cioloș.

Citește și: Andrei Baciu, medicul fotomodel propus ministru al Sănătății de Dacian Cioloș, a ajuns secretar de stat

Anca Dragu: „Vă asigur că voi fi un preşedinte al Senatului echidistant şi corect”

După ce a fost aleasă în funcția de președinte al Senatului Anca Dragu a ținut un discurs prin care a subliniat că este prima femeie care va ocupa această funcție, fapt care o onorează și a garantat că va fi echidistantă, fără să țină cont de culoarea politică.

„Vă asigur că voi fi un preşedinte al Senatului echidistant şi corect, nu voi ţine cont de culoarea politică. Îmi doresc ca întreg mandatul acestui Senat să stea sub auspiciul noţiunii de respect. Respect pentru cetăţenii acestei ţări, respect pentru cei pe care îi reprezentăm, respect faţă de colegi. Respectul, din punctul meu de vedere, înseamnă în primul rând să conştientizăm faptul că un senator nu se află deasupra legii, ci trebuie să fie în slujba şi în serviciul cetăţenilor. Respect înseamnă că Senatul trebuie să revină la rolul său legitim, adică un for al dezbaterilor şi nu un instrument al intereselor înguste de grup. Politicienii trebuie să se gândească exclusiv la binele public, nu la binele personal.

Citește și: Cu ce se ocupă Ashley Biden: „De la trei ani vrea să schimbe lumea”. Povestea impresionantă a fiicei noului președinte american

Anca Dragu: Asistăm la un moment unic în istoria României, prima zi în care preşedintele Senatului este o femeie

De asemenea, Anca Dragu a vorbit și despre obiectivele sale , în caliate de președinte al Senatului:

Îmi propun să creştem gradul de digitalizare a instituţiei Senatului pentru a simplifica procedurile birocratice ce consumă timp şi pentru a veni mai aproape de cetăţean facilitând accesul oricărui cetăţean român la documentele de interes public şi la activităţile pe care le desfăşurăm. Vremurile sunt în schimbare, dreapta politică şi Parlamentul trebuie să se adapteze. Îmi propun, de asemenea, să legiferăm în baza studiilor de impact şi analizelor de oportunitate şi să creştem capacitatea Parlamentului de a urmări rezultatele aplicării legilor. Să legiferăm cu bună credinţă, având în vedere exclusiv bunăstarea şi interesele românilor. Mă aflu aici, în faţa dumneavoastră, într-o ipostază în care s-au mai aflat 46 de persoane, atâţia preşedinţi având Senatul din 1864 de la înfiinţare şi până astăzi. Astăzi este o premieră, asistăm la un moment unic în istoria României, prima zi în care preşedintele Senatului – cel de-al doilea om în stat – este o femeie. Un gând care mă onorează şi mă responsabilizează. Sper ca acest moment să reprezinte o încurajare şi o motivaţie în plus pentru implicarea cât mai multor femei în politică şi în viaţa socială în general”, a declarat preşedintele Senatului.

Parteneri
3 zodii care se despart în săptămâna 4 – 10 iulie 2022. Nativii care au probleme în dragoste
Catine.ro
Ultimele știri
x