Antena Căutare

Premierul desemnat şi echipa de negociere a PNL încep luni discuţiile pentru formarea unei majorităţi în Parlament / Conducerile celor două Camere ar urma să fie convocate pentru a stabili calendarul învestirii Guvernului

Premierul desemnat Florin Cîţu şi echipa de negociere a PNL încep luni discuţiile pentru formarea unei majorităţi în Parlament. Tot luni, conducerile celor două Camere ar urma să fie convocate pentru a stabili calendarul învestirii Guvernului, dat fiind că lista Guvernului şi programul de guvernare au fost depuse încă de vineri.

”Am depus lista miniştrilor şi programul de guvernare. Mandatul meu este clar: formarea unei majorităţi parlamentare cât mai repede. Începând de luni, împreună cu echipa de negociere a PNL, voi avea întâlniri cu partidele parlamentare pentru a forma o majoritate. Ştiu că se poate! Cer public PSD să nu mai întârzie calendarul de învestire a guvernului în Parlament”, scria vineri pe Facebook premierul desemnat.

Echipa de negocieri a PNL este formată din Cîţu, liderii de grup, preşedintele partidului şi vicepreşedinţii. Asigurarea unei majorităţi este în primul rând necesară pentru a contracara un eventual boicot al PSD şi a realiza astfel cvorumul de şedinţă, acesta fiind de fapt primul test al susţinerii necesare votului de învestitură.

Tot luni, ar trebui convocate conducerile celor două Camere pentru a stabili calendarul învestirii Guvernului, adică programul audierii membrilor Guvernului şi data votului din plen. Conform Regulamentului şedinţelor comune ale celor două Camere, Birourile permanente stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor. Data primirii programului şi a listei Guvernului este în acest caz 28 februarie.

Rămâne de văzut dacă vor fi audiaţi din nou toţi miniştrii, dat fiind că singura modificare faţă de componenţa Guvernului Orban ll este prezenţa lui Lucian Heiuş, propus pentru MInisterul Finanţelor, în locul lui Cîţu, iar audierle aceloraşi miniştri s-au încheiat în 20 februarie. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Articolul 89 din Constituţie prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Sursa : news.ro

Secţia pentru procurori a CSM, aşteptată luni să dea avizul pentru numirea lui Bogdan Licu în funcţia de prim-procuror a... Vicepreşedintele Pro România Adrian Dobre: Sigur, nu vom susţine şi nu vom vota acest Guvern. Nu ştiu dacă acest Guvern ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x