Antena Căutare

Taxa de 32% pe salariile de peste 4.500 lei naste tensiuni in USL

Anuntul premierului Victor Ponta, potrivit caruia Guvernul analizeaza impozitarea suplimentara, cu inca 16%, a sumei din pensie sau salariu care depaseste 4.500 lei /luna, a generat reactii adverse in USL. Presedintele PNL a declarat ca "nu vede bine" cresterea unor impozite sub forma unei taxe de solidaritate si ca o astfel de masura "excede" intelegerile de pana acum din USL privind fiscalitatea. Iar fostul ministru de Finante si vicepresedintele liberal Dan Radu Rusanu a spus ca "supraimpozitarea bugetarilor nu este corecta".

Co-presedintele USL Crin Antonescu a declarat ca "nu cred ca este o solutie. Nu am crezut niciodata ca marirea unor impozite, mai ales pe conjuncturi atat de scurte, este de natura sa rezolve ceva. Filosofia, principiile si formulele noastre de impozitare negociate la nivelul USL sunt foarte clare: un impozit regresiv, deci 16% ramane cea mai mare cota de impozitare (...) Taxa asta de solidaritate e, totusi, o formula care excede intelegerea noastra pe formula fiscala si din punctul asta de vedere, daca nu sunt argumente foarte concrete, eu unul nu sustin o asemenea masura".

Liderul PNL a adaugat ca vor exista discutii in PNL pe acest subiect, pentru a se lua o decizie daca va fi sustinuta sau nu supraimpozitarea veniturilor mai mari de 4.500 de lei.

Pe de alta parte, vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu a estimat, intr-un interviu acordar Radio France Internationale, ca "baremul acesta, plafonul de 4.500 mi se pare un plafon foarte scazut. Sa nu uitam ca un plafon de 4.500 brut ar insemna practic cam trei mii netul. Nu cred ca ar incuraja populatia sa treaca peste acest barem, deci nu cred ca este o masura buna la nivelul acestui barem. Ar trebui poate saltat acest plafon de 4.500. Ganditi-va ca 4.500 lei in ziua de astazi inseamna o mie de euro. Ca sa consideri ca o mie de euro este un venit exagerat intr-o tara a UE, nu cred ca este foarte normal, foarte corect. Ar trebui un barem mult mai inalt, mult mai ridicat".

De asemenea, Rusanu a spus ca "nu stiu daca se poate vorbi numai pentru bugetari, sa faci aceasta diferentiere intre bugetari si restul salariatilor din economie. Nu stiu daca este si constitutional... Corect nu este in nici un caz, cel care lucreaza intr-o unitate bugetara si are acest salariu dupa 25, dupa 30 de ani sa fie impozitat suplimentar, iar in partea cealalta, in economia privata, cineva care are acest venit sa nu fie impozitat".

Premierul Victor Ponta a anuntat, cu cateva zile in urma, ca Guvernul analizeaza impozitarea suplimentara, cu inca 16%, a sumei din pensie sau salariu care depaseste 4.500 lei/luna, sistem care ar putea fi aplicat incepand cu anul viitor si numai pentru sectorul bugetar.

"In plus fata de acest sistem fiscal, daca va fi cazul si daca se va dovedi o idee buna, in special in zona bugetara, pentru ca nu vreau sa dam semnale negative in zona privata care deja a suferit destul de multe in urma crizei, pentru cei care au venituri mari de la buget, de peste 4.500 lei pe luna, acolo poate fi vorba de o taxa de solidaritate. O taxa de 16%, plus inca 16% peste ceea ce depaseste 1.000 de euro pe luna", a estimat, marti, Ponta.

Dupa ce anuntul taxei de solidaritate a generat reactii din partea liberalilor, premierul a apreciat, joi, ca presedintele PNL are o pozitie corecta, deoarece tema nu a fost discutata in USL, dar a aratat ca este nevoie de masuri prin care aceste venituri sa fie aduse "intr-o zona normala".

"Crin Antonescu are dreptate, nu am discutat in USL", a subliniat Ponta.

Ponta vrea un acord politic cu PDL pentru organizarea alegerilor parlamentare in octombrie... Mama Robertei Anastase, acuzata ca are afaceri ilegale cu Posta Romana...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x