Antena Căutare

Theodor Paleologu: Proiectul de buget este o lege pentru eutanasierea culturii

Fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu a declarat, vineri, ca proiectul de buget pentru anul 2012 este echivalentul unei legi pentru eutanasierea culturii.

"Echivaleaza cu o lege pentru eutanasierea culturii. E o moarte lenta. Cum vorbim de eutanasierea cainilor, am putea vorbi si de eutanasierea culturii. Realist vorbind, ar trebui sa aiba 0,40% din PIB, pentru ca sigur, in Franta e 1%, in Cehia e 0,7%, in Austria e tot asa, un procentaj foarte bun, in Grecia e 0,6%. La noi este 0,12%, e extrem de putin. Statisticile mai vechi ascundeau aceasta realitate, pentru ca se calculau si banii de la culte. Realitatea este ca intotdeauna ne-am situat foarte jos in clasamentul statelor europene. Un 0,4% este un minim necesar"


La Directia pentru Monumente din Ministerul Culturii personalul este extrem de putin numeros, nici pe departe cat ar trebui pentru ingrijirea patrimoniului cultural din teritoriu, explica Paleologu. Aceasta Directie are doar sapte angajati pentru toate judetele "or, un minim - minimorum ar fi 70 de persoane in Directia pentru Monumente din Ministerul Culturii. In teritoriu, lucrurile stau foarte prost" a argumentat fostul ministru al Culturii.

"Daca ne distrugem patrimoniul, ne distrugem o resursa foarte importanta. Si inca odata va pot da exemple extrem de negative de peste tot din tara in care la doi pasi de Turnul lui Lapusneanu s-a construit o hardughie de beton si sticla, la Bucuresti, in spetele Palatului Stirbei se preconiza o alta hardughie de acelasi tip. Centrul Palas de la Iasi este alt exemplu negativ in care mafia imobiliara locala a stricat aspectul orasului. Sunt multe exemple in care, sigur, daca ne facem cu mana noastra rau, ne diminuam sansele de a exploata o resursa intr-adevar foarte importanta pentru tara noastra', a afirmat Paleologu.

sursa: Antena3

Cazul Omar Hayssam: Romania nu are inca tratat de extradare cu Siria... Basescu minte de ingheata Comisia Europeana. Vezi ce au declarat oficialii CE!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x