Antena Căutare

Unde poți vota la alegeri prezidențiale 2024. Cum poți afla la ce secție de votare ești arondat

Descoperă unde poți vota la alegeri prezidențiale 2024 și cum poți afla la ce secție de votare ești arondat.

Galerie
Descoperă unde poți vota la alegeri prezidențiale 2024 și cum poți afla la ce secție de votare ești arondat. | Profimediaimages.ro si Shutterstock

Alegerile prezidențiale 2024 încep pe 22 noiembrie pentru românii din străinătate, care au la dispoziție trei zile pentru a se prezenta la urne în prima etapă.

În România, alegerile pentru Cotroceni se desfășoară pe 24 noiembrie 2024, când are loc primul tur de scrutini.

Citește și: Ce ai voie și ce nu e permis să faci în secția de votare. Se aplică sancțiuni dacă nu respecți aceste reguli

Unde poți vota la alegeri prezidențiale 2024. Cum poți afla la ce secție de votare ești arondat

Articolul continuă după reclamă

În România, fiecare cetățean este arondat unei secții de votare în funcție de domiciliu sau reședință.

Alegătorii pot afla secția la care sunt arondați prin intermediul listelor publicate de primării sau alte instituții, precum și de pe portalul Autorității Electorale Permanente (AEP). Secțiunea „Registrul electoral” permite verificarea online a secției de votare, introducând datele personale.

În România, vor fi amenajate peste 18.900 de secții de votare în România. Secțiile din România sunt deschise între 7:00 și 21:00, iar cei aflați la coadă la ora închiderii pot vota până la miezul nopții.

Secțiile de votare sunt amplasate în școli, săli de sport sau alte clădiri publice și vor fi deschise între orele 07:00 și 21:00.

Citește și: Program de vot la alegerile prezidențiale 2024. La ce oră se deschid secțiile de votare în România și străinătate

Unde poți vota la alegeri prezidențiale 2024 în străinătate

Românii care trăiesc sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secție de votare deschisă în țara respectivă. Lista secțiilor este disponibilă pe site-ul Autorității Electorale Permanente și este actualizată în funcție de numărul estimat de alegători din fiecare țară.

La alegerile prezidențiale din 2024, românii din diaspora vor putea vota la 950 de secții de votare organizate în străinătate. Aceste secții au fost aprobate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și sunt distribuite în diferite țări pentru a acoperi cât mai bine comunitățile de români din afara țării.

Secțiile de votare din străinătate vor fi gestionate de Ministerul Afacerilor Externe în colaborare cu misiunile diplomatice și oficiile consulare, pentru a asigura desfășurarea votului în condiții optime. Programul votului în străinătate se desfășoară pe parcursul a trei zile pentru a permite cât mai multor cetățeni să participe.

Programul după care vor funcționa secțiile de votare din străinătate este următorul:

  • Vineri, 22 noiembrie 2024, între orele 12-21;
  • Sâmbătă, 23 noiembrie 2024, între orele 7-21;
  • Duminică, 24 noiembrie 2024, între orele 7-21 (programul se poate prelungi, în situații excepționale, până la 23:59, dacă în secția de votare sunt persoane care așteaptă la coadă pentru a vota).

Ce trebuie să faci în secția de votare la alegerile prezidențiale: reguli

Alegerile prezidențiale din 2024 aduc cu ele o serie de reguli clare care trebuie respectate în cadrul secțiilor de votare, pentru a asigura un proces electoral corect și organizat. Alegătorii sunt întâmpinați în secțiile de votare cu sprijinul personalului desemnat, iar întreg procesul se desfășoară sub supravegherea comisiilor electorale.

În ziua votului, fiecare cetățean trebuie să prezinte un act de identitate valabil, precum cartea de identitate, pașaportul sau, în cazul unor situații speciale, titlul de călătorie. Înainte de a introduce buletinul în urnă, alegătorii primesc un buletin de vot și un timbru autocolant sau ștampilă, dacă este cazul, pentru verificarea ulterioară. Este esențial să se respecte indicațiile oferite de membrii comisiei, pentru a preveni orice incidente care ar putea perturba votul.

În cabină, votul este secret, iar buletinul trebuie ștampilat exclusiv în patrulaterul corespunzător candidatului ales. Este interzisă filmarea, fotografierea sau orice altă acțiune care ar putea compromite confidențialitatea procesului. După votare, buletinul de vot se introduce în urnă, iar alegătorul primește actul de identitate înapoi, însoțit de o ștampilă sau o marcă ce indică participarea la scrutin.

Citește și: Alegeri prezidențiale 2024. Cele mai noi informații despre primul tur de vot

Totodată, respectarea ordinii și liniștii în secțiile de votare este obligatorie. Este interzisă propaganda electorală în ziua alegerilor, iar purtarea unor insigne, materiale promoționale sau discuțiile cu tentă politică în apropierea secțiilor sunt sancționate. Alegătorii care întâmpină dificultăți, precum cei cu dizabilități, pot solicita sprijinul personalului autorizat sau al unui însoțitor, conform legislației.

Pentru a evita aglomerația, se recomandă alegătorilor să vină la vot în intervale orare mai puțin aglomerate. Secțiile se deschid la ora 07:00 și se închid la ora 21:00. Cei care se află în incinta secției la ora închiderii își pot exercita dreptul de vot, însă accesul ulterior nu mai este permis.

Vezi mai multe pe tema alegerilor prezidențiale pe observatornews.ro.

Program de vot la alegerile prezidențiale 2024. La ce oră se deschid secțiile de votare în România și străinătate... Ce rol și atribuții are Președintele României, conform Constituției. Tot ce trebuie să știi despre cea mai înaltă funcți...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x