Antena Căutare

WikiLeaks: Romania in timpul suspendarii lui Basescu, prin ochii ambasadorului SUA la Bucuresti

"Evolutiile politice din urmatoarele saptamani si luni vor avea un impact direct si vor decide daca Bucurestiul va ramane un model de partener al Statelor Unite in Europa - inclusiv in "noul NATO" - sau isi va domoli aspiratiile geopolitice si se va concentra asupra aspectelor economice pe termen scurt ale unui stat membru UE mediocru (...) Absenta unui Basescu pro-american din CSAT lasa loc producerii de actiuni daunatoare, inclusiv implementarea unei decizii a premierului Tariceanu de a retrage trupele romanesti din Irak pana la finalul anului", se arata intr-o telegrama trimisa la Washngton in 2007 si semnata de fostul ambasador american la Bucuresti, Nicholas Taubman.

Telegrama semnata de catre ambasadorul SUA la Bucuresti din acel moment, Nicholas Taubman, era adresata adjunctului secretarului de stat american pe probleme europene, Daniel Fried, care urma sa vina intr-o vizita oficiala in Romania.

Informatiile din telegrame priveau evenimetele de pe scena politica si modul in care acestea ar putea afecta relatiile dintre Romania si Statele Unite.

Nicholas Taubman avertiza: "Este ingrijoratoare marirea influentei oligarhilor din Romania si rolul lor ca unealta a intereselor Rusesti".

"Cand veti ajunge saptamana viitoare, Romania va fi in mijlocul unei suspendari de 30 de zile fara precedent a presedintelui Basescu. Un referendum national care va decide soarta sa va fi tinut pe 19 martie si poate sa aduca noi surprize in aceasta telenovela; sansele mari sunt ca el sa revina la conducere, poate chiar cu o larga majoritate. Cu toate acestea, evolutiile politice din urmatoarele saptamani si luni vor avea un impact direct si vor decide daca Bucurestiul va ramane un model de partener a Statelor Unite in Europa - inclusiv in "noul NATO" - sau isi va domoli aspiratiile geopolitice si se va concentra asupra aspectelor economice pe termen scurt ale unui stat membru UE mediocru", scrie in telegrama.

"In timp ce Primul Ministru Tariceanu si liderul opozitiei Geoana, impreuna cu aliatii lor din vechea garda post-comunisa, se grabesc in perioada de suspendare sa-i ia presedintelui ultimele puteri, si interesele noastre pot fi afectate. Sunt semne care indica cresterea influentei oligarhilor influentati de Rusia pe probleme de politica energetica si energetica; dand inapoi in lupta anticoruptie si o derapare din ce in ce mai rapida a politicilor euro-centrice", se mai arata in textul telegramei.

Alt semn al ambitiilor crescande ale Rusiei include si vanzarea uzinei Daewoo din Craiova. Doua companii americane, Ford si GM, sunt interesate sa cumpere compania

Sursa: Antena3

WikiLeaks: Discutii Basescu-Taubman despre achizitionarea avioanelor F16... WikiLeaks: Ambasada SUA la Bucuresti: Vosganian, sustinator al unor relatii mai stranse cu Moscova...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x