Live acumX Factor
Prime Time 20:30X Factor

Autoritățile din România, în alertă maximă după ce a reapărut gripa aviară. Zeci de mii de păsări vor fi sacrificate  

Autoritățile din Maramureș sunt în alertă maximă, întrucât gripa aviară a fost diagnosticată într-o fermă de găini ouătoare. La acest model, boala a apărut în mai multe țări din Europa, ceea ce stârnește îngrijorare în rândul specialiștilor.

Autoritățile din România, în alertă maximă după ce a reapărut gripa aviară. Zeci de mii de păsări vor fi sacrificate

Potrivit unui comunicat transmis de ANSVSA, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost convocată ședința Centrului Național de Combatere a Bolilor, în videoconferință cu prefecții din Maramureș și județele limitrofe.

„S-a avut în vedere gestionarea situației provocate de diagnosticarea, într-o exploatație comercială de gaini ouătoare din judetul Maramureș, a gripei aviare, boală care evoluează la această dată în mai multe țări europene. Pentru izolarea focarului se vor aplica măsurile specifice, care vor fi gestionate de Centrele Locale de Combatere a Bolilor din județul Maramures și județele limitrofe”, arată sursa citată.

Potrivit ANSVSA, situația este sub control, au fost luate toate măsurile de combatere în focar și nu există posibilitatea afectării sănătății populației.

Gripa aviară, descoperită în Polonia și în Ungaria

Gripa aviară a fost diagnosticată, de asemenea, în Polonia și în Ungiaria, motiv pentru care Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea, la nivel naţional, a unor măsuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare în România.

În acest sens, au fost informaţi operatorii economici care derulează operaţiuni de comerţ intracomunitar cu păsări vii, ouă pentru incubaţie, produse şi subproduse de pasăre, despre apariţia şi fermele unde evoluează focarele de gripă aviară în Polonia.

Totodată, sunt informaţi şi crescătorii de păsări despre situaţia epidemiologică apărută în spaţiul comunitar, pentru respectarea măsurilor de biosecuritate.

"ANSVSA a dispus structurilor teritoriale efectuarea de controale, la destinaţie, în fermele de păsări vii, ouă pentru incubaţie, unităţilor care produc, depozitează şi comercializează produse şi subproduse de pasăre cu origine Polonia, pe teritoriul României, verificându-se trasabilitatea produselor şi subproduselor de pasăre (carne, ouă, produse din ouă) provenite din Polonia, inclusiv verificarea originii acestora, modului de marcare a ouălor, în sensul de a nu proveni din ferme supuse restricţiilor", se arată într-un comunicat al ANSVSA remis vineri Agerpres.

Gripa aviară ste o boală produsă de un virus ce îmbolnăvește curcile, găinile, fazanii, potârnicile, rațele, gâștele, păsările acvatice și migratoare și, din păcate, boala se răspândește foarte repede și afectează un număr mare de păsări.

Recomandari