Antena Căutare

Alertă la malul mării. Specie periculoasă de musculițe, descoperită pe litoralul românesc. Cum te păzești de ea

Două noi specii de musculițe au fost descoperite pe litoralul românesc. Una este periculoasă, cealaltă doar deranjantă. În cele ce urmează puteți afla cum să vă protejați de aceste insecte, care pot transmite boli tropicale.

colaj foto cu musculitele de la malul marii Galerie
Alertă la malul mării. Specie periculoasă de musculițe, descoperită pe litoralul românesc. Cum te păzești de ea | Shutterstock.com

Cercetătorii staţiunii biologice marine, în colaborare cu doi specialişti din Slovacia şi Cehia, au publicat de curând o lucrare în care semnalează pentru prima dată în România prezenţa a două specii de musculiţe ce nu depăşesc trei milimetri în lungime.

Aceste musculițe sunt elemente importante în lanțul trofic, însă pot fi periculoase pentru oameni și foarte deranjante. Potrivit biologului Adrian Bâlbă, “(...) Aceste musculițe psihotide, seamănă cu moliile. Între ele există și unele ce sug sânge”. De asemenea, “este o altă specie, care nu este parazită, nu transmite boli, este doar foarte deranjantă și se poate adapta inclusiv în băile noastre.”

Citește și: A fost deslușit misterul ”doamnei cu coasa”, care a apărut la încoronarea Regelui Charles. Ce era

Cum ne putem proteja de musculițele de la malul mării, care iubesc așezările omenești și care pot transmite paraziți

“În engleză sunt cunoscute publicului larg sub denumirea de «moth flies», care s-ar traduce ca «muşte-molii», ducându-ne cu gândul la aspectul lor asemănător unor fluturi de noapte. Fiind insecte puţin studiate în România, cele două specii încă nu au nume popular, dar poartă un nume ştiinţific, valabil în toate ţările de pe Glob: Clogmia albipunctata şi Atrichobrunettia graeca”, se arată în comunicatul transmis specialiştii din cadrul Staţiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea, a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), potrivit News.ro.

Citește și: Momentul în care un bebeluș a fost salvat la limită de un trecător după ce căruțul se rostogolise printre mașini

Sursa citată menţionează că Clogmia albipunctata este o specie invazivă în Europa şi implicit în România. Este de asemenea şi sinantropă (adică trăieşte în preajma aşezărilor omeneşti).

În cazul musuclițelor care nu sunt periculoase, biologul Adrian Bâlbă recomandă curățenia și igienizarea cât mai profundă a spațiilor în care locuim, mai ales în zonele umede, a băilor. Se recomandă închiderea canalizărilor. Iar în cazul insectelor ce pot transmite boli tropicale, trebuie mai multă igienă, “trebuie să ne protejăm cu soluții repelente”, a spus specialistul Adrian Bâlbă, pentru Antena 3 CNN.

Citește și: Tânărul acuzat că a furat moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur a fost găsit și reținut. Ce îl așteaptă pe bărbat

„Sătul de oraș”, seria de reportaje Observator, o radiografie a fenomenului masiv pe care îl reprezintă mutarea tinerilo... Tânărul acuzat că a furat moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur a fost găsit și reținut. Ce îl așteaptă pe bărbat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x