Antena Căutare

Bacalaureat Internațional 2018. Cum te ajută și ce presupune

Pe lângă Bacalaureatul tradițional, există și varianta Bacalaureatului Internațional, „International Baccalaureate” - IB, organizat în România doar în câteva școli private. Ce este însă Bacalaureatul Interațional și cum îi ajută pe elevi.

Pe lângă Bacalaureatul tradițional, există și varianta Bacalaureatului Internațional, „International Baccalaureate” - IB, organizat în România doar în câteva școli private. Ce este însă Bacalaureatul Interațional și cum îi ajută pe elevi.

Tot mai mulţi tineri români aspiră să studieze în străinătate, în ţări unde învăţământul este axat pe nevoile şi dorinţele elevului/studentului, unde studenţii nu asimilează calupuri de cunoştinţe, ci sunt puşi în faţa unor situaţii concrete şi le este stimulată gândirea critică. Pentru a scurta drumul de acces la marile universităţi europene, unii tineri aleg să urmeze un liceu din afară imediat după finalizarea studiilor gimnaziale, în timp ce alţii se înscriu la programul „International Baccalaureate” - IB.

Programul „International Baccalaureate” - IB este structurat pe trei niveluri de cunoaştere, de la 3 la 18 ani, însă acestea pot fi parcurse şi independent unul de celălalt. Programul de diplomă (DP - „Diploma Programme”), oferit elevilor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 19 ani, se finalizează cu un examen echivalent cu bacalaureatul naţional, însă mult mai riguros, probele fiind susţinute la toate disciplinele studiate, cărora li se adaugă alte câteva examene orale şi prezentare de eseuri, lucrări de cercetare şi/sau creaţii proprii artistice.

Bac 2018 - Sesiunea Specială. Subiecte și bareme la Limba Română

Articolul continuă după reclamă

Programul IB este structurat pe trei niveluri de cunoaştere: „Primary Years Programme” - Programul anilor primari, cu un curriculum pentru intervalul 3-12 ani; „Middle years Programme” - Programul anilor „de mijloc” proiectat pentru elevii de 11-16 ani, precum şi Programul de diplomă (DP - `Diploma Programme”), oferit elevilor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 19 ani. Acesta din urmă se desfăşoară pe durata a doi ani, iar diploma, echivalentă cu diploma de bacalaureat, este recunoscută de universităţile din ţările vest-europene (Franţa Marea Britanie, Elveţia etc.).

Unele instituţii de învăţământ superior îi scutesc pe studenţii cu IB de un număr de credite, iar cei cu punctaj mare pot obţine chiar şi burse de studiu sau alte beneficii.

În prezent, Bacalaureatul Internațional se poate susține doar de elevii școlilor private, însă acest lucru s-ar putea schimba. Deputatul PNL Mara Mareș a anunțat că va depune o inițiativă legislativă pentru introducerea Bacalaureatului Internațional în sistemul public de învățământ.

Într-un comunicat de presă, deputatul precizează că, la oră actuală, programele Bacalaureatului Internațional (BI) sunt oferite în România doar de câteva școli private și prezintă avantajele introducerii lui în sistemul de educație public.

"Acest sistem de învățământ este complex și inovativ, nu se bazează doar pe o parte teoretică, ci pe faptul că, urmare a finalizării acestor programe, absolventul trebuie să aibă suficiențe abilități astfel încât să se descurce în aproape orice situație.

Concret, inițiativă legislativă prevede că programul BI se desfășoară pe parcursul a doi ani, timp în care elevii studiază simultan la șase materii, la alegere, din cele șase grupe: limbă și literatură română/maternă, limbi străine, materiile socio-umane, științe, matematică sau arte. De asemenea, elevii sunt nevoiți să participe la un stagiu de voluntariat cu o durată de 140 de ore, fiind încurajate creativitatea, gândirea critică, stilul de viață sănătos sau acțiunile umanitare. Prin adoptarea acestui proiect de lege, educația din România ar face un pas semnificativ înainte și țara noastră s-ar situa printre cele 150 de state care au acreditat programul Bacalaureatului Internațional",
explică Mareș.

În opinia să, în prezent, procesul de acreditare pentru școlile publice care vor să facă parte din acest program este "deosebit de anevoios", principalul impediment fiind "lipsă cadrului legal".

Bacalaureat 2018. Calendarul probelor și modele de subiecte

Prima probă scrisă - Limba si literatura română - Ea) - va avea loc luni, 25 iunie. Proba la Limba si literatura maternă - Eb) este programată marți, 26 iunie, iar proba Ec) - proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima probă scrisă - la alegere a profilului și specializării - proba Ed) - se va desfășura joi, 28 iunie.

Afișarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (până la ora 12:00) și e urmată de depunerea contestațiilor (orele 12:00 - 16:00). Între 5 și 8 iulie vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie.

Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat pe site-ul edu.ro modelele de subiecte pentru elevii de clasa a XII-a, care vor susţine în 2018 probele examenului de maturitate.

Mai jos, puteți descărca modelele de subiecte pentru examenul de Bacalaureat 2018:

Modele de subiecte pentru proba orală de Limba română

Modele de subiecte pentru proba orală de Limbă maternă

Modele de subiecte pentru proba de Competențe Digitale

Modele de subiecte pentru proba de Competenţe lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională​

Probele scrise

Prima probă scrisă - Limba si literatura română - Ea) - va avea loc luni, 25 iunie. Proba la Limba si literatura maternă - Eb) este programată marți, 26 iunie, iar proba Ec) - proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima probă scrisă - la alegere a profilului și specializării - proba Ed) - se va desfășura joi, 28 iunie.

Modele de subiecte pentru proba scrisă de Limba română

Modele de subiecte pentru proba scrisă de Matematică

Modele de subiecte pentru proba scrisă de Istorie

Modele de subiecte pentru proba scrisă de Anatomie-Biologie

Modele de subiecte pentru proba scrisă de Chimie

Modele de subiecte pentru proba scrisă de Fizică

Modele de subiecte pentru proba scrisă de Geografie

Modele de subiecte pentru proba scrisă de Informatică

Modele de subiecte pentru proba scrisă de Discipline Socio-Umane

sursa: portalinvatamant.ro,

Surpriză uriașă la Evaluarea Națională 2018! O elevă a depus contestație și a avut un ȘOC la aflarea rezultatelor!... Bacalaureat 2018. Zecele la bac te trimite gratis la UNTOLD și NEVERSEA...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x