Antena Căutare

Casele pe role, sigure la cutremure

Pentru cativa oameni din tara noastra cutremurele nu sunt un pericol. Ei locuiesc in cel mai sigur bloc in caz de cutremur. Cladirea este in Iasi si a fost construita inainte de 1989 cu o fundatie mai speciala, asezata pe un sistem de role care il face sa atenueze miscarea pamantului. Locatarii apartamentelor traiesc fara teama. Niciun seism nu le va distruge locuinta. Iar de vandut nici nu-si pun problema

Furia pamantului a doborat, de atatea ori, mii de case in toate colturile lumii. Sub daramaturi au fost prinsi zeci de mii de oameni. In Iasi insa, locatarii unui bloc nu se tem deloc. Pentru ei, cutremurul de saptamana trecuta nici nu a existat. Ca doar, spun ei, locuiesc in cel mai sigur bloc din Romania. Imobilul 1006, cu patru etaje. Constructia lui a inceput in 1986. Atunci inginerul s-a gandit sa aseze la baza cateva role. “Baza se misca si asta ramane pe loc. Ei nu simt nimic”, a explicat inginerul Adrian Mihaila, cel care a proiectat blocul.

Cu mai putin de o jumatate de an inaintea cutremurului din 1990, blocul avea deja locatari. Dar nu stiau in ce minune de bloc stau. Acum, insa, nu ar mai renunta la el.

Momentan in Romania ar fi singurul bloc ce ofera protectie impotriva cutremurelor, spune proiectantul.

Dar exista si alte metode… Cum ar fi casele extensibile care pot fi mutate prin mijloace proprii. “Aceasta solutie are 12 ani de cand a fost consacrata pe plan mondial. Din pacate, nu am gasit, pana in acest moment, persoane disponibile sa investeasca”, a declarat profesorul Alexandru Stanila.

Mai exact, oferta ar fi daca ar exista cerere. Dar romanii sunt reticenti. Desi avantajele sunt clare. “Suplimentar, la gradul cinci seismic efectiv constructia se detaseaza de teren”, a mai spus specialistul.

Asemenea case ofera, pe langa siguranta sporita si tot confortul. Se pot face cu doua-trei pana la cinci camere, dupa cerintele cumparatorului.

Aviz amatorilor! Cumparaturile online sunt periculoase... Cutremurul strica distractia! Barurile care functioneaza in cladirile cu risc seismic din Centrul Vechi al Bucurestiului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x