Antena Căutare

Ce se întâmplă în Republica Moldova după ce Rusia și Belarus au atacat Ucraina. Maia Sandu, cerere către Parlament

Rusia, ajutată de Belarus, a atacat Ucraina în dimineața zilei de 24 februarie 2022. În jurul orei 5:00, armata rusă a trecut frontierele și autoritățile ucrainiene au fost raportate explozii în Odesa, Mariupol, Harkov, Nipru, Kramatorsk și la aeroportul din Kiev. În contextul evenimentelor, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a cerut instalarea stării de urgență.

colaj de imagini cu maia sandu, vladimir putin, un cuplu din ucraina si un tanc Galerie
Rusia, ajutată de Belarus, a atacat Ucraina în dimineața zilei de 24 februarie 2022. În jurul orei 5:00, armata rusă a trecut frontierele și autoritățile ucrainiene au fost raportate explozii în Odesa, Mariupol, Harkov, Nipru, Kramatorsk și la aeroportul din Kiev. În contextul evenimentelor, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a cerut instalarea stării de urgență | Profimediaimages.ro

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat, pe 24 februarie 2022, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, că va cere Parlamentului să declare stare de urgenţă.

”Rusia a lansat atacuri militare asupra ţării vecine Ucraina, încălcând flagrant normele dreptului internaţional”, a transmis preşedintele, cerând cetăţenilor Republicii Moldova care se află în vizită sau şedere în Ucraina să se întoarcă acasă.

Citește și: GALERIE FOTO Imagini tulburătoare surprinse în Ucraina, la câteva ore după ce a început războiul cu Rusia. Oamenii se grăbesc să plece din țară

Ce măsuri a luat Republica Moldova după ce Ucraina a fost atacată de Rusia

Articolul continuă după reclamă

”În această dimineaţă, Rusia a lansat atacuri militare asupra ţării vecine Ucraina, încălcând flagrant normele dreptului internaţional. Comunitatea internaţională e unanimă în condamnarea acestui act de război.

În acest context, am convocat şedinţa Consiliului Suprem de Securitate pentru a analiza situaţia creată. Am stabilit că Guvernul va cere Parlamentului să declare stare de urgenţă”, a declarat Maia Sandu, la finalul şedinţei Consiliului Suprem de Securitate.

Aceasta a precizat că a fost convocată Comisia Situaţii Excepţionale, pentru a întreprinde un şir de acţiuni necesare pentru gestionarea acestei crizei şi provocărilor umanitare.

Pentru mai multe detalii despre războiul dintre Rusia și Ucraina, accesați site-ul observatornews.ro, unde găsiți cele mai proaspete informații despre situația de la Kiev.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, mesaj pentru cetățenii țării după declanșarea războiului dintre Rusia și Ucraina

”Am dispus intensificarea eforturilor de patrulare ale subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne pentru a preveni eventuale provocări. Toate deciziile luate pe parcursul zilei vor fi comunicate suplimentar publicului.

Solicit cetăţenilor Republicii Moldova care se află în vizită sau şedere în Ucraina să se întoarcă acasă. Toate punctele de trecere a frontierei sunt deschise şi funcţionează în regim extins, cu echipe suplimentate”, a mai precizat preşedintele Republicii Maldova.

Maia Sandu a precizat că mai multe curse cu destinaţia Ucraina au aterizat astăzi la Chişinău.

”Vom avea grijă de aceşti oameni. La punctele de trecere a frontierei cu Ucraina se atestă o creştere a fluxului de tranzit, instituţiile noastre instalează centre de triere. Vom ajuta oamenii care au nevoie de sprijinul nostru.

Citește și: Observator, la cea mai „fierbinte” graniţă. Transmisiuni live și reportaje de pe linia posibilului front dintre Rusia şi Ucraina

În acest moment, suntem pregătiţi să acomodăm câteva zeci de mii de oameni. În acelaşi timp, guvernul este în contact permanent cu organizaţiile internaţionale şi avem pregătite mai multe scenarii în cazul în care vom avea un flux mai mare de refugiaţi”, a mai declarat Maia Sandu.

Preşedintele Republicii Moldova a precizat că este monitorizată atent evoluţia situaţiei din ţară şi din regiune.

”Suntem în contact cu autorităţile din statele vecine şi cu alţi parteneri externi. În acest context, rugămintea mea către cetăţeni este să fim cu toţii înţelegători şi pregătiţi să ne ajutăm unii pe ceilalţi. Fac un apel către autorităţile administraţiei publice locale să fie disponibile şi la datorie, şi să conlucreze cu autorităţile centrale, la nevoie”, a mai declarat preşedintele.

”Toate instituţiile statului sunt în stare de alertă, funcţionează un centru de gestionare a crizei. Prioritatea noastră este în continuare siguranţa oamenilor”, a adăugat Maia Sandu.

Accesați observatornews.ro pentru a afla live ce se întâmplă, în aceste momente, în Ucraina după ce Vladimir Putin a ordonat începerea războiului.

O piață din București a fost închisă de inspectorii de la ANPC. Ce au găsit și care au fost amenzile date: „O nouă dezam... Observator lansează campania "Gunoiul din plămânii mei", începând de joia aceasta, la Antena 1...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Neatza de Weekend, 21 iulie 2024. Top cinci destinații de neratat în luna august
Neatza de Weekend, 21 iulie 2024. Top cinci destinații de neratat în luna august Duminica, 21.07.2024, 11:45
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x