Antena Căutare

ABERAȚIA din Legea Pensiilor! Ce trebuie să facă românii din străinătate pentru a-și mai primi pensia

Noua Lege a Pensiilor, aflată în dezbatere publică, scoate la lumină noi situații care, la prima vedere, par să frizeze absurdul. 

pensie

Noua Lege a Pensiilor, aflată în dezbatere publică, scoate la lumină noi situații care, la prima vedere, par să frizeze absurdul.

Așa se face că, potrivit noii legi a pensiilor, pensionarii care locuiesc în afara țării și primesc pensia lunară de la Casele de pensii din România vor fi obligați să dovedească de două ori pe an că.... nu au murit.

Bătrânii vor trimite de două ori pe an un „certificat de viaţă”. Procedura de transmitere va fi stabilită prin ordin al peşedintelui Casei Naţionale de Pensii publice (CNPP).

Noua lege a pensiilor, supusă dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Muncii, obligă pensionarii cu domiciliul stabil în străinătate să informeze de două ori pe an autorităţile din România că încă mai trăiesc.

Articolul continuă după reclamă

„Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor băneşti acordate de casele teritoriale de pensii stabiliţi pe teritoriul altor state, denumiţi în continuare beneficiari nerezidenţi, au obligaţia de a transmite semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie ale fiecărui an, un certificat de viaţă”, se arată la alin. (5) al art. 102 din noua lege a pensiilor, citat de Adevărul.ro.

Procedura de transmitere a certificatului de viaţă se stabileşte prin ordin al preşedintelui CNPP, este prevăzut în următorul alineat al aceluiaşi articol. Pe de altă parte, legea prevede că beneficiarul va suporta cheltuielile de transfer a drepturilor băneşti.

Legea Pensiilor 2018. Pensia de urmaș

Scade Pensia de urmaș! Cui i se acordă și cum se recalculează​

Legea Pensiilor 2018. Cui i se va reduce vârsta de pensionare​

„Cheltuielile generate de transferul în străinătate al prestaţiilor de asigurări sociale, inclusiv comisioanele de schimb valutar, se suportă de beneficiar, cu excepţia plăţilor care intră sub incidenţa Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.113/2009 privind serviciile de plată, aprobată cu modificări prin Legea nr.197/2010, în cazul acestora din urmă comisioanele fiind suportate, proporţional, de către beneficiar şi de către casele teritoriale de pensii. Cheltuielile generate de transferul din străinătate al prestaţiilor de asigurări sociale, cuvenite şi neîncasate, se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat”, prevede actul normativ.

Lovitură CUMPLITĂ pentru români! Noua lege a pensiilor afectează sute de mii de persoane! Ce pățesc bolnavii... Vestea momentului! Schimbare importantă în privința pașapoartelor! Ce trebuie să afli...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x