Antena Căutare

Cei peste 100.000 de elevi care au picat BAC-ul fac gaura in bugetul Romaniei

Anul acesta, aproape 100.000 de elevi nu au reusit sa promoveze examenul de bacalaureat. Cei care nu au reusit sa isi gaseasca un loc de munca, pot beneficia de somaj. Insa, acest lucru s-ar putea transforma intr-o adevarata lovitura pentru bugetul asigurarilor sociale. Daca toti elevii si-ar depune dosar de somaj, bugetul ar saraci cu 40 de milioane de euro.

Indemnizatia de somaj are o valoare de 250 de lei si se ofera timp de sase luni elevilor care au picat bacalaureatul si nu au reusit sa se angajeze. In conditiile in care anul acesta exista aproape 100.000 de tineri care nu au promovat, bugetul asigurarilor sociale nu ar reusi sa faca fata platilor daca elev fiecare si-ar depune un dosar social.

Cei care vor sa depuna actele pentru somaj trebuie sa fie absolventi ai institutiilor de invatamant sau ai scolilor speciale pentru persoane cu handicap, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale. Astfel, elevii pot beneficia, timp de 6 luni de zile, de o indemnizatie de 250 lei/luna. Indemnizatia de somaj se acorda absolventilor de la data expirarii perioadei de 60 de zile, daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.

Acte necesare:

1. Actul de identitate, in original si copie;

2. Actele de studii si de calificare, in original si copie;

3. Adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;

4. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare.

FOTO: Intact Images

Opt imigranti ascunsi intr-un TIR, tradati de canicula. S-au predat singuri din pricina caldurii!... Elevii care sustin pentru a treia oara BAC-ul vor plati o taxa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x