- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Motivul este simplu: cu cât o persoană vorbeşte mai tare, cu atât cresc şansele de a împrăştia în jur mai multe picături de salivă, despre care se ştie deja că sunt principalul vector de transmitere a COVID-19, se arată într-un articol Wall Street Journal.
Prin urmare un factor major în răspândirea noului coronavirus este vorbitul tare în public. În cazul cântatului, lucrurile pot fi şi mai periculoase, aşa cum s-a întâmplat pe 10 martie 2020 în statul Washington, când 87% dintre participanţii la o repetiţie de cor bisericesc s-au infectat cu noul coronavirus.
Motivul pentru care atunci când cineva cântă, pericolul de transmitere a noului coronavirus este mai mare
Potrivit doctorului Lea Harmer, medic epidemiolog în cadrul departamentului de sănătate publică din comitatul Skagit (care face parte din statul Washington, atunci când cântă, oamenii împrăştie în jur particule de salivă. În plus, cântăreţii au o respiraţie accelerată, ceea ce sporeşte şansele de a inhala particulele infecţioase.
O dinamică similară a transmiterii coronavirusului poate avea loc în spaţiile în care oamenii sunt nevoiţi să vorbească tare, de-a lungul unor perioade îndelungate de timp. Astfel de spaţii pot fi sălile de gimnastică, spectacolele de teatru sau de muzică, locurile unde se desfăşoară nunţi sau petreceri.
În Japonia, din 61 de cazuri studiate în intervalul 15 ianuarie - 4 aprilie, multe au avut legătură cu aglomeraţia şi vorbitul tare - petreceri karaoke, cluburi sau baruri aglomerate, conform unui studiu citat de Wall Street Journal, citat de digi24.ro.
Conform altui studiu, 10% dintre persoanele infectate cu COVID-19 sunt responsabile pentru aproximativ 80% dintre infectări. Explicaţia stă în faptul că unii oameni produc mai multe particule de salivă atunci când respiră sau vorbesc. Atunci când aceştia sunt infectaţi şi se află la momentul în care sunt extrem de contagioşi, o combinaţie dintre astfel de persoane şi spaţiile aglomerate, închise, prost aerisite poate duce la o astfel de „super contagiune”.
Coronavirusul se poate transmite prin contactul cu o suprafaţă deja contaminată, dar în acest caz şansele de infecţie sunt mai mici, comparativ cu discuţiile îndelungate, faţă-în-faţă.
Bătaie generală, în Vama Veche! Mai mulți tineri și-au împărțit pumni, pe plajă! VIDEO... Tragedie imensă! O fetiță de 6 ani a fost găsită înecată, în Crișul Repede! Cum a ajuns în râu...