Cu toate că sărbătoarea de Sfântul Nicolae marchează începutul unei perioade așteptate de toată lumea, puțini știu detalii despre acest Ierarh.
În rândurile următoare, vei regăsi informații interesante despre cine a fost sfântul pe care îl celebrăm pe 6 decembrie.
Cine este, de fapt, Sfântul Nicolae
Sfântul Nicolae a fost un om de o foarte mare cultură teologică, o autoritate în domeniu şi un om cu un profil moral model. Din acest motiv, adesea este pus alături de apostoli.
Ierarhul Nicolae s-a născut într-o familie bogată, în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei din prezent.
Citește și: Filme de dragoste pentru Crăciun pe care să le vezi cu iubitul sau iubita
A avut încă din copilărie o credinţă excepţională, iar în timpul tinereţii s-a remarcat prin purtare aleasă, post şi viaţă duhovnicească intensă.
Întrucât unchiul său era episcop la Patara, Nicolae a stat o vreme la mănăstirea de acolo, unde a și slujit.
Ce minuni a făcut Sfântul Nicolae
Sfântul Nicolae a făcut mai multe minuni în timpul vieţii sale. De exemplu, în timp ce călătorea spre Ţara Sfântă, o furtună puternică i-a speriat pe cei din corabie, dar Nicolae i-a îndemnat pe toţi să se roage lui Dumnezeu. Atunci furtuna s-a oprit.
Câteva momente mai târziu, Sfântul Nicolae a înviat un tânăr corăbier care căzuse de pe catarg şi se înecase.
Citește și: Mesaje de "La mulți ani". Idei de urări și felicitări speciale pentru zile de naștere și onomastice
De asemenea, în Alexandria, el a vindecat mulţi bolnavi şi demonizaţi. Nicolae a salvat cetatea Mira, tot din Lichia, de foamete, arătându-se în vis unui negustor italian pe care l-a îndemnat să vină să-şi vândă grâul acolo.
Tradiții și superstiții de Sfântul Nicolae, 6 decembrie 2020
Tradiția spune că Sfântul Nicolae este al doilea sfânt făcut de Dumnezeu, care stă în stânga Părintele ceresc.
Pe 6 decembrie, există obiceiul, la sate, ca feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.
Conform bătrânilor, Sfântul Nicolae se mai serbează și pentru ajutor la boli și lovituri, dar și pentru sprijin acordat în orice situații.
Totodată, în noaptea de Sfântul Nicolae, tradițiile românești vorbesc și despre ritualuri magice, farmece și prognosticuri meteorologice.
Citește și: Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. ANM a anunțat cum va fi vremea în luna decembrie și de sărbători
În ziua sărbătorii, se vor pune crenguțe de pomi fructiferi în apă, pentru a înflori până la Anul Nou, ocazie cu care se va afla rodul livezilor din anul ce urmează.
Se spune că iarna începe la Sfântul Niculai, când, acesta își scutură braba cea albă. Cu alte cuvinte, trebuie neapărat să ningă.
Dacă totuși se întâmplă să nu ningă de Sfântul Nicolae, atunci se zice că ar fi întinerit Sfântul Nicolae.
Ce să nu faci de Sfântul Nicolae
În ziua Sfântului Nicolae este bine să fii darnic cu cei din jurul tău pentru că zgârcenia îl manie pe Sfântul săracilor.
De asemenea, el nu agrează nici certurile. Se spune că persoanele care au chef de scandal de Sfântul Nicolae vor avea un Crăciun nefericit în familie.
Pentru a avea belșug tot anul viitor, primul lucru pe care trebuie să îl faci în dimineață zilei de 6 Decembrie este să oferi cadouri sărmanilor.
Medicii români omagiați de ”Ziua Recunoștinței pentru Valorile Naționale”... Hotărâre CNSU. Elevii continuă să învețe de acasă! Școala online se prelungește până la vacanța de iarnă...