Live acum
Prime Time 20:30Raman cu tine

COD RUTIER 2018. E OFICIAL! Ce se întâmplă cu RADARELE din această vară: Șoferii trebuie să afle

Radarele montate pe maşini de poliţie fără însemne oficiale devin istorie. Asta după ce Camera Deputaţilor a votat modificarea Codului Rutier.

Radarele montate pe maşini de poliţie fără însemne oficiale devin istorie. Asta după ce Camera Deputaţilor a votat modificarea Codului Rutier. În plus, radarele trebuie semnalizate prin panouri de avertizare. Legea a ajuns la preşedinte pentru a fi promulgată.

După ce legea va fi publicată în Monitorul Oficial, poliţiştii nu vor mai putea poziţiona maşinile în zone cu vizibilitate redusă. De exemplu, în zonele cu vegetaţie, în spatele unor tufişuri, sub poduri sau în rând cu alte maşini parcate. Autospecialele dotate cu radar trebuie să fie inscripţionate cu însemnele Poliţiei Rutiere. În plus, radarele trebuie semnalizate.

Aşadar, agenţii vor avea două posibilităţi, dacă vor vrea să-i depisteze legal pe şoferii vitezomani: fie se poziţionează mereu în acelaşi loc, fie îi solicită administratorului drumului să mute de fiecare dată panourile care avertizează că urmează un radar. Asta deoarece folosirea aparatelor pentru stabilirea vitezei trebuie semnalizată cu cel puţin 500 de metri înainte, în interiorul localităţilor, iar în afara acestora cu minimum 2000 de metri în avans.

În plus, poliţiştii rutieri şi de frontieră trebuie să poarte mereu uniforma şi însemnele distinctive. Asta înseamnă că vor dispărea acele acţiuni în timpul cărora ofiţerii urmăreau vitezomanii din maşini fără însemne oficiale, în special pe autostrăzi. Radarul-pistol nu mai poate fi folosit decât de la o distanţă de cel mult 10 metri de maşina inscripţionată. În caz contrar, constatarea devine nulă.

Mai sunt şi alte noutăţi: amenda poate fi dată în lipsa contravenientului, dacă se poate stabili identitatea acestuia, iar persoanele juridice vor putea plăti la jumătate sancţiunea, în maximum 48 de ore.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro