Antena Căutare

Comedia "Blonda, chiorul si piticul", interzisa pe Magheru

Ne amintim cu totii de cazuri clasice de cenzura. Filmul "Noiembrie, ultimul bal" (Dan Pita) a fost interzis imediat dupa premiera de la Scala, pentru ca cineva "de sus" a facut legatura cu cel de-al 14-lea Congres al Partidului, care urma sa se desfasoare tot in noiembrie. Dar asta se intampla in 1989, inainte de Revolutie. Lucian Pintilie a montat la Teatrul "Bulandra" piesa "Revizorul" dupa Gogol. Dupa doar trei reprezentatii, regimul comunist a interzis spectacolul din cauza aluziilor la fratii de la Rasarit. Dar asta se intampla in 1972, cu mult inainte de Revolutie.



"E urat, nu ma asteptam sa se ajunga aici", ne povesteste Stefanis Lupu, regizorul piesei si initiatorul proiectului. Stefanis Lupu afirma ca sambata, 14 mai, inainte de premiera piesei a avut o discutie absolut halucinanta cu directoarea Salii Dalles, Iustina Cornel, care i-a spus ca trebuie sa schimbe titlul piesei sau aceasta nu se va mai juca. "Eu sunt pusa de ei, cu spectacolul asta m-ati terminat", afirma regizorul ca ar fi spus directoarea. Mai mult, regizorului i s-a pus in vedere "sa-l schimbe pe ala, ca prea seamana cu...". "Doamna, dar rolul lui este un profesor de geografie, nu e presedintele", a fost replica lui Stefanis Lupu.

Ulterior, chiar cand sala incepea sa se umple de lume, de la intrare au fost luate si depozitate intr-o debara toate afisele si banerele care anuntau piesa. In cel mai pur stil orwellian.

Culmea este ca "Blonda, chiorul si piticul" nu este o piesa politica. Nu exista personajele Udrea, Basescu sau Boc - asa cum poate v-ati putea gandi. Spectacolul este o satira a societatii de astazi la care se rade foarte mult. Insusi regizorul recunoaste ca titlul nu a fost altceva decat o manevra de marketing. Care, observam, a mers, numai ca nu in sensul dorit.

Niste informatii in plus. Intre Asociatia Culturala Kubart si Sala Dalles a existat un protocol in care aceasta din urma trebuia sa puna la dispozitie spatiul de joc (de altfel folosit nu foarte des, deducem din site-ul institutiei). Asociatia culturala urma sa vina cu actorii si decorurile, iar incasarile sa fie facute pe din doua.

Destul de convenabil pentru o institutie bugetara careia urmau sa-i pice niste bani fara prea mare efort. Culmea este ca atunci cand partile au semnat protocolul, afirma regizorul, in acte existau atat scenariul piesei cat si titlul - deci nu se pune problema ca gazdele sa fi fost puse in fata faptului implinit.

Evident ca in urma scandalului am incercat sa luam legatura cu doamna directoare. In prima faza am dat un telefon anonim si ne-am intersat daca spectacolul se mai joaca. "Nu" a fost raspunsul sec al centralistei/casierei. "Si nici nu o sa se mai joace!".

Doamna directoare nu a fost de gasit la birou. Era "iesita". I-am lasat numarul nostru de telefon persoanei care ii prelua mesajele, in speranta ca ne va suna. Ba chiar am comis impolitetea de a o suna pe doamna directoare pe mobil. "In ce problema doriti sa vorbim?". I-am comunicat. Doamna directoare a inchis brusc telefonul. Deci nu voia sa discute cu noi in aceasta problema.

Am fost curiosi sa aflam si opinia tinerilor artisti care joaca in piesa. Sa-i pomenim, pentru ca sunt talentati si vom mai auzi de ei, speram de bine: Adriana Dragut Jighirgiu, Cristi Martin, Darius Munteanu, Catalin Braticevici, Ovidiu Usvat si Stefanis Lupu. Am vorbit cu cativa dintre ei si am inteles din discutie ca lucrurile chiar asa se intamplasera. Au incercat sa glumeasca, se stiau sa vorbeasca, le era teama. Nu se intalnisera cu cenzura pana acum. Nu stiau ca ea poate capata forme diverse si se poate manifesta chiar in apropierea troitei de la Universitate.

PS. "Blonda, chiorul si piticul" s-a mutat in Club La Scena. Convingeti-va singuri, sambata, de la ora 20:00.

Vezi cum a comentat Mircea Badea cenzurarea piesei de teatru!


Citeste si Jurnalul

Foto: Jurnalul.ro

Un cutremur puternic ar devasta Bucurestiul si zona Moldovei... Temperaturi de 30 de grade in vestul si sudul tarii. Vezi prognoza pentru urmatoarele trei zile!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x