Comuna din România în care niciun elev nu a promovat Bacalaureatul. Chiar și primarul localității a picat examenul maturității: ”Nu îi preocupă școala, vor să aducă bani în casă!”

O comună din ţară e prima pe lista ruşinii. Un singur elev a reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat şi asta în ultimii ani. Anul acesta nici măcar primarul nu a reuşit să promoveze examenul maturităţii.

În comuna gorjeană Turburea majoritatea tinerilor au urmat exemplul edilului şi au renunţat la studii în favoare muncii brute. Pe şantier, nimeni nu le cere diploma de studii, aşa că tinerii nu îşi mai bat capul cu învăţătura.

La Turburea, în Gorj, zicala ai carte, ai parte, nu pare să se aplice elevilor Liceului Tehnologic. Aici cu greu găseşti o notă peste 5 la probele examenului de bacalaureat, dar cei mai mulţi dintre foştii elevi o duc bine. Au plecat peste hotare şi au o meserie bună.

Ştefan spune că în străinătate munca lui necalificată se plăteşte de câteva ori mai bine decât în ţară. Munceşte însă mult, iar timp de învăţat nu mai are. La fel ca el, majoritatea foştilor săi colegi.

”Se câștigă bine. De la noi din clasă, suntem vreo zece care ne-am întâlnit pe acolo prin Franţa.”, a mărturisit tânărul.

După 16 ani, copiii se duc la muncă. Au nevoie de bani şi nu îi mai preocupă învăţarea

Cei care nu reuşesc să plece sau nu vor să-şi lase familia, caută de muncă în comună. Şi găsesc. Este şi cazul lui Ionuţ care încă mai visează că va lua cândva examenul maturităţii.

Elevii nu-și fură căciulile, da` le fură profesorii! Cum se poate ajunge de la o notă de 6, la una de 10, la BAC și Evaluarea Națională! „Nici nu se uită”

Chiar dacă nu mai este tânăr, primarul comunei a avut acelaşi parcurs ca şi tinerii de aici. La cei 56 de ani ai săi nu a reuşit să ia diploma de bacalaureat. Şi-ar dori însă ca elevii de astăzi să nu îi calce pe urme.

”Toţi trebuie să pună umărul. Părinte, profesor, copil. Ca să poţi să reuşeşti în viaţă, nu ai decât o soluţie: să înveţi carte. Nu înveţi carte, nu mai merge.”, spune Ion Bîrcă, primarul comunei Turburea.

O singură elevă din Brăila a obţinut media 10 la Bacalaureat: ”Îmi doresc să devin profesor de Limba română!”

Liceul Tehnologic Turburea a fost înfiinţat în 2013. În ultimii patru ani, o singură elevă a reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat. În acest an, au fost înscrişi şase candidaţi şi niciunul nu a promovat aşa că liceul urmează să fie transformat în şcoală profesională

Soluţia ar fi cu atât mai bună cu cât i-ar ajuta pe tineri să termine şcoala cu o diplomă şi o calificare.

Citește și
banel nicolita
Fosta soție a lui Bănel Nicoliță rupe tăcerea după ce sportivul s-a refugiat în SUA. Ce primesc cele două fete de la el
Fosta soție a lui Bănel Nicoliță rupe tăcerea după ce sportivul s-a refugiat în SUA. Ce primesc cele două fete de la el
barbat dormind intr-un pat alb
Un bărbat dormea în pat atunci când a simțit că ceva se mișcă. Când a ridicat pătura a încremenit de spaimă. Ce era lângă el
Un bărbat dormea în pat atunci când a simțit că ceva se mișcă. Când a ridicat pătura a încremenit de spaimă. Ce era lângă el
claudia-radu-colaj-chefi-lc-cutite
Cum arată Claudia Radu de la Chefi la cuțite, după o perioadă de sport și dietă. Tânăra a trecut printr-o transformare fizică
Cum arată Claudia Radu de la Chefi la cuțite, după o perioadă de sport și dietă. Tânăra a trecut printr-o transformare fizică
Mai multe articole

Mirela Vaida și-a prezentat diploma de BAC, în direct, la Acces Direct! Ce note a luat frumoasa pezentatoare | Video

”Având în vedere că la noi vin și copii din medii defavorizate, ei merg după un bănuț, să aducă în casă, și nu se preocupă numai de școală.”, spune Maria Cojocaru, directorul liceului.

Anul acesta, în patru judeţe din ţară, aproape 50% dintre elevi nu au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat. În Gorj, au promovat 49,7% în timp ce, în Ilfov, doar 32%, iar, în Giurgiu, 42%. R

Ultimele știri