Copiii Romaniei nu sunt de vanzare. Teoretic, asa gandesc si autoritatile centrale. Practic, in tara, la nivel local, primarii habar nu au de situatia copiilor din comunitatile lor chiar daca asta le intra in atributii. Ca urmare, sefii Protectiei Copilului vin acum cu o solutie pe care au propus-o deja ministerului Muncii.
“Avem o mare carenta, degeaba ai atributii daca n-ai si sanctiuni. Se pare ca la noi fara sanctiuni nu merge. Si atunci pentru atributia pe care v-am spus-o, monitorizeaza si analizeaza situatia copilului am prevazut sanctiuni, sa vedem daca atunci domnului primar ii convine sau nu”, a declarat directorul Directiei de Protectie a Copilului, Elena Tudor.
Amenzile, insa, ar rezolva doar o mica parte a problemei. Birocratia si nepasarea autoritatilor nu dispar peste noapte sau dupa o banala sanctiune. “Tine si de saracie si de educatie si de implicarea autoritatilor locale pentru ca ele au rol esential si de interventia tuturor specialistilor pentru ca, cand vorbim de un asemenea caz trebuie sa vorbim si de medic si de asistent social si de politist si de cel de la scoala. Speram sa mergem mai departe si sa avem niste proceduri clare de colaborare intre unitatile sanitare si DAGPS pentru ca se pare ca doar prevederile de acum nu sunt si nu au fost suficiente.”, a mai precizat Elena Tudor.
Pana la noi reguli, mii de prunci din Romania sunt potentiala marfa de calitate in tranzactii inumane sau sursa de profit ori supravietuire pentru parinti doar cu numele.