Antena Căutare

Cât de periculoși sunt, de fapt, aditivii alimentari. Nutriționiștii, avertisment pentru români: ”Pot provoca alergii sau cancere!”

Sporesc culoarea, intensifică gustul şi prelungesc termenul de valabilitate. Sunt doar câteva dintre motivele pentru care aditivii alimentari sunt folosiţi în industrie. În mare parte, sunt inofensivi dar asta dacă sunt consumaţi cu moderaţie. În exces, în schimb, aceste substanţe pot creea depedenţă şi pot fi factorul declanşator pentru multe boli grave, printre care alergiile şi cancerul.

Românii ar trebui să citească cu atenție etichetele produselor pe care le pun în coș, întrucât doar așa le vor pe cele periculoase sau vor limita consumul lor.

Cu pâine proaspătă, în varianta sărată sau dulce sau materie primă în diverse compoziţii, margarina e omniprezentă în meniuri mai ales în perioada postului. Cei mai mulţi medici şi nutriţionişti spun însă că produsul ar trebui evitat.

MIhaela Bilic a comis-o rău! Sfatul ei despre alimentație o fi sănătos, dar e cam rușinos! " Se mănâncă cu mânuța!" |VIDEO

Și asta pentru că printre alte ingrediente, margarina conține și acid sorbic, un aditiv alimentar sintetic care este folosit pentru extinderea termenului de valabilitate. Se regăsește în mod natural și în fructe, doar că cel folosit în industria alimentară este sintetizat chimic.

”Margarina este o emulsie şi nu este sănătoasă, ea a fost folosită în timpul războiului, când lucrurile au degenerat şi oamenii aveau nevoie de o alimentaţie ieftină”, spune Valeria Herdea, medic primar.

Iar lista produselor care ne pot face mai mult rău decât bine e lungă. Prima regulă este citim cu atenţie eticheta pe care sunt trecuţi aditivii. Însă şi aici sunt capcane.

Cum putem combina fructele și legumele de sezon pentru a beneficia maxim de proprietățile lor

”Unii comercianţi vin şi pun pe etichetă denumirea completă a substanţei respective, alţii vin cu denumirea prescurtata cu acest indicativ, altii scriu jumătate într-un fel, jumătate într-un fel, ceea ce poate să inducă consumatorul în eroare.”, susține Sorin Mierlea, președinte InfoCons.

Aditivii alimentari sunt de trei tipuri: cei care nu fac rau organismului, dacă sunt consumați în cantități moderate, aditivii suspecți și cei periculoși.

”Vorbim de trei dintre cei mai periculoşi: E 102, tartrazina, la E 110 şi E 124, care este emulgatorul roşu.”, a precizat Lygia Alexandrescu, nutriționist.

MiAu! O pisică a cucerit internetul! Cum a reacționat când stăpânul ei i-a dat înghețată! „Doamne! Am râs cu lacrimi!” VIDEO

”Aditivii alimentar care sunt toxici pot produce de la alergii la disconfort abdominal, la boli digestive foarte serioase și chiar cancere.”, a mai declarat medicul.

Recomandarea specialiştilor este să cumpărăm produse cât mai simplu gătite şi să introducem în alimentaţie porţii consistente de fructe şi legume.

Conform specialiştilor, jumătate din farfurie ar trebui să fie acoperită cu legume în stare crudă sau preparate termic. Cealaltă jumătate trebuie împărţită egal între carbohidraţi complecşi şi proteine. Carbohidraţii ne asigură energie pe tot parcursul zilei, datorită aportului ridicat de fibre, în timp ce proteinele din carne albă, roşie, peşte sau brânzeturi ajută la construirea şi repararea ţesutului muscular.

Coronavirus în România. 19 iunie 2020. Live Update. Încă 320 de cazuri și 11 decese! Câte persoane s-au vindecat de COVI... Unitățile mobile de Terapie Intensivă cumpărate și echipate cu aparatură medicală de Fundația Mereu Aproape au intrat în...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x