„Investiți în oameni și în aur!” Cum putem evita colapsul financiar, în timpul crizei economice. Interviu exclusiv cu Nouriel Roubini

Economia mondială respiră greu și fiecare țară se luptă pentru încă o gură de oxigen. Pandemia a provocat o criză economică profundă, cu mult mai gravă decât cea din anul 2008, și asta o spune chiar economistul american care a prezis-o.

Profesorul Nouriel Roubini, una dintre cele mai strălucite minți ale lumii, a răspuns, în exclusivitate pentru Observator, la cele mai importante întrebări ale momentului.

Unde poți investi pentru a face dintr-un dolar – cinci? Cum își împart lumea noile mari puteri? Și cum își poate juca România soarta la bursa mondială astfel încât să aibă de câștigat?

Marile averi se fac în timpuri de criză. Iar economistul Nouriel Roubini știe rețeta prin care putem transforma criza în oportunitate.

„Cheltuiţi bani cu oamenii voştri pentru că investiţia în educaţia şi capitalul uman au cea mai mare rentabilitate. Dacă eşti Guvern, investeşte în oameni, investeşte în infrastructură. Dacă eşti companie, trebuie să crezi în ţara ta şi să investeşti în angajaţi.

Multe ţări probabil că vor investi mai mult în sistemul de sănătate şi atunci sănătatea şi companiile de bio-tehnologie şi care investesc în vaccinuri şi boli infecţioase vor perfoma şi ele foarte bine.

Sunt câteva industri care o vor duce mai bine ca altele în viitor: informaţia, tehnologiile şi tot ce ţine de sectorul taxelor va fi de succes.

Dacă eşti un investitor trebuie să decizi. Probabil, să investim o mică parte din banii noştri în aur, este o măsură de protecţie bună în faţa inflaţiei, împotriva crizelor financiare, împotriva riscului geopolitic”, a explicat Roubini.

Cum e mai bine în aceste vremuri? Să punem banii la bancă și să îi lăsăm să lucreze pentru noi?

„În primul rând, băncile din Europa sunt acum mult mai sigure decât erau odată. Problema este că dacă ţii bani la bancă într-un cont, băncile percep dobânzi, iar rata dobânzii e foarte mică.

Dacă ţi-e teamă să îţi asumi riscuri, desigur că o să vrei să îţi investeşti banii în ceva sigur, cum sunt obligaţiunile de stat sau depozitele la bancă”, a spus economistul.

În unul din ultimele interviuri pe care le-aţi dat, aţi spus că ar putea ca această recesiune să dureze chiar şi 10 ani, nu un an, nu doi. Cum vedeţi situaţia acum, la sfârşitul lunii iulie, l-a întrebat Alessandra Stoicescu.

Citește și
Cleopatra Stratan, imbracata intr-o rochie albă
Cleopatra Stratan, tariful imens pe care îl cere pentru un concert de 35 de minute. Vedeta încasează bani frumoși
Cleopatra Stratan, tariful imens pe care îl cere pentru un concert de 35 de minute. Vedeta încasează bani frumoși
Zarug a răspuns întrebării „De spui mereu fă”. Iată care este explicația dată de concurentul de la Asia Express 2021
Zarug, motivul pentru care spune „fă”. Concurentul a explicat totul pe rețelele de socializare
Zarug, motivul pentru care spune „fă”. Concurentul a explicat totul pe rețelele de socializare
colaj de fotografii cu anamaria prodan si laurentiu reghecampf
Presupusa iubită a lui Laurențiu Reghecampf, prima declarație despre relația ei cu soțul Anamariei Prodan. Cum se înțeleg
Presupusa iubită a lui Laurențiu Reghecampf, prima declarație despre relația ei cu soțul Anamariei Prodan. Cum se înțeleg
Mai multe articole

„Economia globală avea vulnerabilităţile şi înainte de pandemie, pe care criza coronavirusului le-a agravat şi mai mult.

Răspândirea cazurilor implică faptul că atât firmele, cât şi consumatorii vor deveni mai precauţi şi vor începe să cheltuie mai puţin.

Drept urmare, revitalizarea economică ar fi de mică amploare din cauza deciziilor atât din sectorul public, cât şi din sectorul privat. Deci încă nu putem spune cât de puternică va fi redresarea economică după această recesiune severă”, a adăugat Roubini.

În tot acest timp, lumea se schimbă sub ochii noștri.

„Avem acum şi o puternică reacţie negativă împotriva globalizării pentru că comerţul global, migraţia şi tehnologia par să fie din nou disruptive şi lasă oameni în urmă.

Avem rivalităţile tradiţionale între SUA şi China ce pot duce la o divizare a lumii, la o fragmentare şi balcanizare a economiei.

Avem acum şi aceste pandemii ce devin tot mai globale şi tot mai frecvente: HIV, SARS, gripa porcină, Ebola, Zyka şi se pare că aceste pandemii sunt legate de încălzirea globală care distruge ecosistemele multor specii şi apoi intră în contact cu animalele de fermă, iar apoi virusul se transmite de la animale la oameni”, a explicat economistul.

Va exista vreo țară ce să iasă câștigătoare din criza COVID-19?

„Pot deveni ţări câştigătoare ţările care au arătat responsabilitate în controlarea virusului devreme. Cred că unele ţări din Asia au făcut mai bine asta. China. Aici a explodat virusul, dar apoi l-au controlat, Hong Kong, Singapore, Taiwan, Coreea, Japonia. În Europa a fost o explozie timpurie a infectărilor în Italia şi Spania, dar apoi răspunsul european a fost mai satisfăcător.

În Statele Unite, avem cea mai avansată economie din lume, cu cel mai mare venit pe cap de locuitor. Dar a fost ciopârţit de răspunsul sanitar. Şi numărul de infectări şi cel de morţi a urcat fulminant. SUA au 5% din populaţia globului, dar azi numără 25% din numărul de infectări, în jur de patru milioane, şi 25% dintre morţi - 150 000 în creştere. Deci SUA nu a fost un model de succes în controlul pandemiei”, a dezvăluit Nouriel Roubini.

Partea a treia a interviului cu marele economist o puteţi urmări mâine seară, la ora 19:00, la Observator.

Modele de unghii pentru Halloween. Idei creative pentru manichiura perfectă
Manichiura unei femei este de cele mai multe ori cartea sa de vizită. Unghiile frumoase și...
Horoscopul zilei de 20 octombrie 2021. Scorpionii trebuie să învețe din greșeli. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 20 octombrie 2021 aduce multe vești bune pentru nativii din zodiac. Astăzi...
Parteneri
Hummus cu usturoi copt. Un preparat gustos și cremos
Dacă adori rețeta clasică de hummus, din bucătăria orientală, nu ezita să încerci și varianta de hummus cu usturoi copt. Este un preparat gustos, cu o textură cremoasă și aromă subtilă de usturoi.
Catine.ro
Ultimele știri