Antena Căutare

„Investiți în oameni și în aur!” Cum putem evita colapsul financiar, în timpul crizei economice. Interviu exclusiv cu Nouriel Roubini

Economia mondială respiră greu și fiecare țară se luptă pentru încă o gură de oxigen. Pandemia a provocat o criză economică profundă, cu mult mai gravă decât cea din anul 2008, și asta o spune chiar economistul american care a prezis-o.

Profesorul Nouriel Roubini, una dintre cele mai strălucite minți ale lumii, a răspuns, în exclusivitate pentru Observator, la cele mai importante întrebări ale momentului.

Unde poți investi pentru a face dintr-un dolar – cinci? Cum își împart lumea noile mari puteri? Și cum își poate juca România soarta la bursa mondială astfel încât să aibă de câștigat?

Marile averi se fac în timpuri de criză. Iar economistul Nouriel Roubini știe rețeta prin care putem transforma criza în oportunitate.

„Cheltuiţi bani cu oamenii voştri pentru că investiţia în educaţia şi capitalul uman au cea mai mare rentabilitate. Dacă eşti Guvern, investeşte în oameni, investeşte în infrastructură. Dacă eşti companie, trebuie să crezi în ţara ta şi să investeşti în angajaţi.

Multe ţări probabil că vor investi mai mult în sistemul de sănătate şi atunci sănătatea şi companiile de bio-tehnologie şi care investesc în vaccinuri şi boli infecţioase vor perfoma şi ele foarte bine.

Sunt câteva industri care o vor duce mai bine ca altele în viitor: informaţia, tehnologiile şi tot ce ţine de sectorul taxelor va fi de succes.

Dacă eşti un investitor trebuie să decizi. Probabil, să investim o mică parte din banii noştri în aur, este o măsură de protecţie bună în faţa inflaţiei, împotriva crizelor financiare, împotriva riscului geopolitic”, a explicat Roubini.

Cum e mai bine în aceste vremuri? Să punem banii la bancă și să îi lăsăm să lucreze pentru noi?

„În primul rând, băncile din Europa sunt acum mult mai sigure decât erau odată. Problema este că dacă ţii bani la bancă într-un cont, băncile percep dobânzi, iar rata dobânzii e foarte mică.

Dacă ţi-e teamă să îţi asumi riscuri, desigur că o să vrei să îţi investeşti banii în ceva sigur, cum sunt obligaţiunile de stat sau depozitele la bancă”, a spus economistul.

În unul din ultimele interviuri pe care le-aţi dat, aţi spus că ar putea ca această recesiune să dureze chiar şi 10 ani, nu un an, nu doi. Cum vedeţi situaţia acum, la sfârşitul lunii iulie, l-a întrebat Alessandra Stoicescu.

„Economia globală avea vulnerabilităţile şi înainte de pandemie, pe care criza coronavirusului le-a agravat şi mai mult.

Răspândirea cazurilor implică faptul că atât firmele, cât şi consumatorii vor deveni mai precauţi şi vor începe să cheltuie mai puţin.

Drept urmare, revitalizarea economică ar fi de mică amploare din cauza deciziilor atât din sectorul public, cât şi din sectorul privat. Deci încă nu putem spune cât de puternică va fi redresarea economică după această recesiune severă”, a adăugat Roubini.

În tot acest timp, lumea se schimbă sub ochii noștri.

„Avem acum şi o puternică reacţie negativă împotriva globalizării pentru că comerţul global, migraţia şi tehnologia par să fie din nou disruptive şi lasă oameni în urmă.

Avem rivalităţile tradiţionale între SUA şi China ce pot duce la o divizare a lumii, la o fragmentare şi balcanizare a economiei.

Avem acum şi aceste pandemii ce devin tot mai globale şi tot mai frecvente: HIV, SARS, gripa porcină, Ebola, Zyka şi se pare că aceste pandemii sunt legate de încălzirea globală care distruge ecosistemele multor specii şi apoi intră în contact cu animalele de fermă, iar apoi virusul se transmite de la animale la oameni”, a explicat economistul.

Va exista vreo țară ce să iasă câștigătoare din criza COVID-19?

„Pot deveni ţări câştigătoare ţările care au arătat responsabilitate în controlarea virusului devreme. Cred că unele ţări din Asia au făcut mai bine asta. China. Aici a explodat virusul, dar apoi l-au controlat, Hong Kong, Singapore, Taiwan, Coreea, Japonia. În Europa a fost o explozie timpurie a infectărilor în Italia şi Spania, dar apoi răspunsul european a fost mai satisfăcător.

În Statele Unite, avem cea mai avansată economie din lume, cu cel mai mare venit pe cap de locuitor. Dar a fost ciopârţit de răspunsul sanitar. Şi numărul de infectări şi cel de morţi a urcat fulminant. SUA au 5% din populaţia globului, dar azi numără 25% din numărul de infectări, în jur de patru milioane, şi 25% dintre morţi - 150 000 în creştere. Deci SUA nu a fost un model de succes în controlul pandemiei”, a dezvăluit Nouriel Roubini.

Partea a treia a interviului cu marele economist o puteţi urmări mâine seară, la ora 19:00, la Observator.

Se reiau zborurile directe între România și Austria! De când vor putea călători românii către această destinație... Ce se întâmplă dacă un român se îmbolnăvește de Covid-19, în timpul unei vacanțe în Bulgaria. Ambasador: „Eu recomand să...

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Horoscopul săptămânii 5 decembrie – 11 decembrie 2022. Descoperă ce îți rezervă astrele, în funcție de zodie
Horoscopul săptămânii 5 decembrie – 11 decembrie 2022 aduce griji pe plan financiar pentru...
Horoscopul zilei de 6 decembrie 2022. Taurii își vor cumpăra o casă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 6 decembrie 2022 spune că Taurii își vor cumpăra o casă. Nativii acestei...
Parteneri
Fursecuri Linzer. Rețetă de fursecuri umplute cu gem
Catine.ro
Ultimele știri
x