Căutare Live

Declarația unică 2019: 31 iulie, ultima zi pentru depunere. Tot ce trebuie să știi

Termenul limita pentru Declaratia Unica 2019 este 31 iulie. Toti romanii care nu depun Declaratia Unica pana la data limita risca amenzi substantiale. Afla cine trebuie sa depuna declaratia unica, cine este scututit de aceasta si ce amenzi platesc cei care nu respecta legea.

Termenul limită pentru Declarația Unică 2019 este 31 iulie. Toți românii care nu depun Declarația Unică până la data limită riscă amenzi substanțiale. Află cine trebuie să depună declarația unică, cine este scututit de aceasta și ce amenzi plătesc cei care nu respectă legea.

Mai sunt câteva zile până când toți cei care obțin venituri din activități independente sunt obligați să își declare venitul pe anul 2018. Contribuțiile sociale neachitate vor fi amendate începând cu 1 august 2019.

Declarația Unică trebuie completată obligatoriu de toate persoanele fizice care realizează individual sau într-o formă de asociere, venituri din România şi/sau din străinătate, şi de către cele care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii.

În același timp, toate perosoanele care aleg să plătească contribuţia de asigurare de sănătate au, de asemenea, obligaţia de a depune Declaraţia unică ANAF, online.

Cine este scutit să depănă Declarația Unică 2019

Sunt exceptați de la plata contribuțiilor sociale cei care obțin venituri pentru care impozitul și contribuțiile sunt reținute la sursă, de către către plătitorul de venit. În același timp, mai sunt scutiți de declarația unică cei care obțin venituri cumulate sub plafonul stabilit.

Citește și: Adio, servicii medicale gratuite! ANAF, lovitură grea pentru mii de români: Cine nu respectă această regulă, își va plăti spitalizarea

Cum se calculează taxele la stat

Taxele datorate statului se calculează astfel: 10% impozit pe venit, 25% contribuție la pensie și 10% la sănătate. Acestea sunt datorate, însă, numai dacă veniturile nete depășesc cel puțin 12 salarii minime brute (24.960 de lei în 2019). Cei care obțin venituri sub acest plafon sau nu obțin venituri deloc, dar vor să se asigure facultativ la sănătate, pot depune declarația, dar bază de calcul pentru contribuție va fi de 6 salarii minime brute pe an.

În cazul contribuției la pensie, dacă veniturile sunt sub plafon, dar contribuabilul vrea să plătească, procentul de 25% se aplică lunar la salariul minim brut (respectiv 12 salarii minime lunare pe an). Contribuția se poate aplică la un venit mai mare (dacă plătitorul dorește asta), dar nu mai mic decât salariul minim.

Citește și: Jurnalul de economie. Totul despre declarația unică 2019

Cum depui Declarația Unică online

Citește și
imagine cu daniel onoriu in masina, poarta un tricou negru
Daniel Onoriu, nepotul lui Gabi Luncă, s-a trezit din comă după 55 de zile. Pilotul de raliuri era în stare critică
Daniel Onoriu, nepotul lui Gabi Luncă, s-a trezit din comă după 55 de zile. Pilotul de raliuri era în stare critică
colaj delia
Ipostaza incendiară în care Delia apare foarte rar. Cum arată vedeta în costum de baie, la mare
Ipostaza incendiară în care Delia apare foarte rar. Cum arată vedeta în costum de baie, la mare
colaj de fotografii cu liviu varciu, anda calin iubita lui si fata lor
Cum arată vila de sute de mii de euro a lui Liviu Vârciu. Ar fi primit 50.000 de euro împrumut de la Nea Marin
Cum arată vila de sute de mii de euro a lui Liviu Vârciu. Ar fi primit 50.000 de euro împrumut de la Nea Marin
Mai multe articole

În 2019 Declaraţia unică ANAF privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale se depune online "Spaţiul privat virtual" şi a serviciului "Depunere declaraţii".

Pentru a depune Declarația Unică, cetățenii trebuie să se înregistrezeîn SPV - spațiul privat virtual al ANAF, disponibil pe e site-ul www.anaf.ro, prin intermediul serviciului "Depunere declarații", disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat.

Amenzi pentru cei care au primit voucher pentru bicicletă și nu au depus Declarația Unică

Toți bucureștenii care au primit vouchere de bicicletă în 2018 trebuie să depună anul acesta Declarația Unică și să plătească 10% impozit. Dacă aceștia nu respectă legea, vor primi o amendă cuprinsă între 50 și 500 de lei.

ANAF a delarat, potrivit profit.ro: „Veniturile sub formă voucherelor pentru biciclete se încadrează în categoria veniturilor din alte surse care se declară și se impozitează prin depunerea Declarației Unice de către beneficiarul veniturilor (persoană fizică), în anul următor celui de realizare a venitului.

Astfel, pentru veniturile de această natură obținute în anul 2018, persoană fizică are obligația depunerii declarației unice în anul 2019, prin completarea Capitolului I-Date privind impozitul pe veniturile realizate și contribuțiile sociale datorate în anul 2018-Secțiunea 1-Date privind impozitul pe veniturile realizate din România în anul 2018.”

Citește și: ANAF a anunțat! Ce trebuie să faci ca să recuperezi o parte din bani

Sora Aurei Ion, scrisoare emoționantă pentru familia Alexandrei: „Îmi cer iertare că nu am reușit să înving sistemul cor... Ascunsă pe bancheta din spate pentru a putea trece ilegal vama...
Ultimele știri