Termenul limită pentru Declarația Unică 2019 este 31 iulie. Toți românii care nu depun Declarația Unică până la data limită riscă amenzi substanțiale. Află cine trebuie să depună declarația unică, cine este scututit de aceasta și ce amenzi plătesc cei care nu respectă legea.
Mai sunt câteva zile până când toți cei care obțin venituri din activități independente sunt obligați să își declare venitul pe anul 2018. Contribuțiile sociale neachitate vor fi amendate începând cu 1 august 2019.
Declarația Unică trebuie completată obligatoriu de toate persoanele fizice care realizează individual sau într-o formă de asociere, venituri din România şi/sau din străinătate, şi de către cele care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii.
În același timp, toate perosoanele care aleg să plătească contribuţia de asigurare de sănătate au, de asemenea, obligaţia de a depune Declaraţia unică ANAF, online.
Cine este scutit să depănă Declarația Unică 2019
Sunt exceptați de la plata contribuțiilor sociale cei care obțin venituri pentru care impozitul și contribuțiile sunt reținute la sursă, de către către plătitorul de venit. În același timp, mai sunt scutiți de declarația unică cei care obțin venituri cumulate sub plafonul stabilit.
Cum se calculează taxele la stat
Taxele datorate statului se calculează astfel: 10% impozit pe venit, 25% contribuție la pensie și 10% la sănătate. Acestea sunt datorate, însă, numai dacă veniturile nete depășesc cel puțin 12 salarii minime brute (24.960 de lei în 2019). Cei care obțin venituri sub acest plafon sau nu obțin venituri deloc, dar vor să se asigure facultativ la sănătate, pot depune declarația, dar bază de calcul pentru contribuție va fi de 6 salarii minime brute pe an.
În cazul contribuției la pensie, dacă veniturile sunt sub plafon, dar contribuabilul vrea să plătească, procentul de 25% se aplică lunar la salariul minim brut (respectiv 12 salarii minime lunare pe an). Contribuția se poate aplică la un venit mai mare (dacă plătitorul dorește asta), dar nu mai mic decât salariul minim.
Citește și: Jurnalul de economie. Totul despre declarația unică 2019
Cum depui Declarația Unică online
În 2019 Declaraţia unică ANAF privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale se depune online "Spaţiul privat virtual" şi a serviciului "Depunere declaraţii".
Pentru a depune Declarația Unică, cetățenii trebuie să se înregistrezeîn SPV - spațiul privat virtual al ANAF, disponibil pe e site-ul www.anaf.ro, prin intermediul serviciului "Depunere declarații", disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat.
Amenzi pentru cei care au primit voucher pentru bicicletă și nu au depus Declarația Unică
Toți bucureștenii care au primit vouchere de bicicletă în 2018 trebuie să depună anul acesta Declarația Unică și să plătească 10% impozit. Dacă aceștia nu respectă legea, vor primi o amendă cuprinsă între 50 și 500 de lei.
ANAF a delarat, potrivit profit.ro: „Veniturile sub formă voucherelor pentru biciclete se încadrează în categoria veniturilor din alte surse care se declară și se impozitează prin depunerea Declarației Unice de către beneficiarul veniturilor (persoană fizică), în anul următor celui de realizare a venitului.
Astfel, pentru veniturile de această natură obținute în anul 2018, persoană fizică are obligația depunerii declarației unice în anul 2019, prin completarea Capitolului I-Date privind impozitul pe veniturile realizate și contribuțiile sociale datorate în anul 2018-Secțiunea 1-Date privind impozitul pe veniturile realizate din România în anul 2018.”
Citește și: ANAF a anunțat! Ce trebuie să faci ca să recuperezi o parte din bani