Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Doar 50% dintre scoli au fost amenajate pentru "clasa 0". Ministerul Educatiei, in criza de cadre didactice

Piticii care merg la toamna in clasa pregatitoare vor invatatoare inalte si blonde, ca papusile Barbie. Dorinta lor are slabe sanse sa devina realitate. Cadrele didactice care ii vor intampina la scoala mizeaza mai mult pe creativitate si capacitatea de a sta, deschis, de vorba cu un copil. Cu mai putin de o luna inainte de inceperea anului scolar, Ministerul Educatiei a inceput sa-i pregateasca pe cei care vor preda claselor pregatitoare. Insa abia in luna noiembrie Ministerul va stii daca invatatorii au inteles sau nu ce au de facut.

Cum va fi un colt dintr-o clasa pregatitoare? Cu mobilier ca de gradinita, unde pustii vor fi mai mult ocupati cu joaca decat cu invatatura. Teoretic, pe 15 septembrie, 8.000 de sali de clasa ar trebui sa fie amenajate in acest fel. Practic, in acest moment, sunt pregatite doar 4.000. Inclusiv toaletele din scoli trebuie adaptate pentru copiii de 5-6 ani. Deocamdata, mai putin de 10 la suta dintre ele au fost aranjate.

Au fost alesi 194 de profesori, care timp de cinci zile vor afla in detaliu cu ce se mananca educatia la clasa pregatitoare. Ei vor fi formatorii colegilor - cei 8.000 de invatatori de la clasa zero. Pentru aceasta pregatire, Ministerul Educatiei plateste 5 milioane de lei, bani europeni. Chiar si asa, o parte dintre dascali vor ramane nescoliti. Asta pentru ca n-au fost alesi toti invatatorii pentru clasa 0, iar pe 30 august urmeaza o noua serie de angajari in invatamant.

Cu toata pregatirea, dascalii n-au nicio sansa sa fie exact asa cum isi imagineaza pustii. “Un copil isi doreste ca invatatoarea sa fie blonda, tanara, cu ochi albastri si cu parul lung. Din punctul meu de vedere invatatoarea trebuie sa fie dedicata, sa iubeasca copiii si, atunci cand intra in clasa, sa-si lase afara haina cu griji”.

Dascalii nu vor fi evaluati doar de prichindei, ci si de Ministerul Educatiei, dar dupa doua luni de la inceperea cursurilor. Abia in luna noiembrie, Ministerul va afla daca invatatorii au inteles ce trebuie sa faca la clasa 0.

Recomandari