Astfel, instanta Tribunalul Bucuresti a constatat inlaturarea raspunderii penale a lui Dinu Patriciu si a celorlalti inculpati din dosarul Rompetrol pentru infractiunile de manipulare a pietei de capital si divulgarea de informatii privilegiate, majoritatea acuzatilor spunand ca doresc continuarea procesului.
Dinu Patriciu a spus instantei ca doreste sa-si dovedeasca nevinovatia."Din cate am inteles de la avocatii mei e o chestiune de drept public, dar solicit continuarea procesului penal pentru dovedirea nevinovatiei", a spus omul de afaceri.
Majoritatea inculpatilor s-au raliat pozitiei procesuale exprimate de Dinu Patriciu mai putin Sorin Pantis, Paul Gabriel Miclaus si Claudiu Simulescu, care au spus ca la termenul urmator in proces, in 16 noiembrie, isi vor preciza punctul de vedere.
Judecatorul catre Sorin Rosca Stanescu: "Faceti misto de instanta"
La randul sau, Sorin Rosca Stanescu, inculpat in cauza, a cerut judecatorului lamuriri cu privire la prezenta sa in fata instantei, solicitand sa i se explice faptic invinurile care i se aduc. El a depus si un raport al unei "instituttii de drept", care, sustine el, nu a putut sa-i explice.
Judecatorul, vizibil iritat, i-a respins cererea ca inadmisibila spunand ca este formulata gazetareste si ca este un abuz de drept. "Faceti misto de instanta daca incapeati pe mana unui alt coleg de-ai mei va amenda de va ustura pentru abuz de drept", a spus judecatorul.
Ce acuzatii i-au adus procurorii omului de afaceri
In septembrie 2006, Dinu Patriciu a fost trimis in judecata in dosarul Rompetrol, pentru comiterea a sapte infractiuni. Patriciu este acuzat de delapidare, spalare de bani si asociere pentru savarsirea de infractiuni.
In acelasi timp, el este invinuit de manipularea pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare si care mentin, prin actiunea uneia sau a mai multor persoane actionand impreuna, pretul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, coroborate cu prevederile unui articol din Legea 297 din 2004 privind piata de capital.
O alta infractiune imputata lui Patriciu este cea de dezvaluire de informatii privilegiate, dar si de initiere sau constituire a unui grup infractional organizat. Alaturi de el, in acest caz mai sunt inculpati Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Stefan Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Gabriel Miclaus, Elena Albu si Gabriela Victoria Anghelache.
Potrivit Parchetului, activitatea infractionala a inculpatilor a fost analizata sub doua aspecte: creanta Libia (primele trei infractiuni ale lui Patriciu, precum si cele de care sunt acuzati Grama si Bucsa) si manipularea pietei de capital.
In octombrie 2008, fostul vicepresedinte al Comisiei Nationale de Valori Mobiliare, Irina Mihaela Popovici, a fost trimisa in judecata de procurorii DIICOT pentru fals intelectual, favorizarea infractorului si aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat.
Sursa: Jurnalul National
Cafeaua de la automat, bomba alimentara... Rectorul UMF Iasi, Vasile Astarastoae, are interdictie de a parasi tara...