Antena Căutare

E sărbătoare mare pe 24 ianuarie. Toți credincioșii trebuie să țină POST

Calendar ortodox. E zi de mare sărbătoare pe 24 ianuarie. Toți credincioșii trebuie să țină post.

Calendar ortodox. E zi de mare sărbătoare pe 24 ianuarie. Toți credincioșii trebuie să țină post.

Pe 24 ianuarie, Biserica o pomenește pe preacuvioasa maică Xenia.

Calendar ortodox. Xenia era din marea cetate a Romei, din neam cinstit şi râvnitor. Deci, vrând părinţii ei să o mărite şi pregătind nunta, ea a fugit din cămara de nuntă, împreună cu alte două femei tinere, slujitoarele ei.

Călătorind pe mare şi trecând prin Alexandria, a sosit în ostrovul Cos. De aici, fiind îndemnată spre viaţa călugărească de minunatul ieromonah Pavel, s-a aşezat în cetatea Milassa din Careia, unde şi-a făcut o bisericuţă închinată sfântului mucenic Ştefan. În jurul acestui locaş s-a nevoit mult, împreună cu cele două slujitoare ale ei şi cu alte fecioare, dovedind răbdare şi părăsire a simţului poftelor lumeşti.

24 ianuarie. După sfârşitul ei s-a arătat şi semn de sus. La miază, pe când soarele lumina pământul, s-a ivit o cruce de stele, înconjurată pe din afară şi pe dinăuntru cu un cearcăn, încât părea a fi o cunună dată de Dumnezeu fericitei, pentru postul cel îndelungat, pentru priveghere, pentru dormitul pe pământ şi pentru feciorie.

Potrivit caledaortodox.ro, după îngroparea ei în pământ, nu s-au mai văzut crucea de stele şi cele două cearcăne. Despre viaţa sfintei a povestit una din slujitoare, pe când se săvârşea: din ce ţară şi din ce neam era, că la părinţi se chema Evsevia şi că vrând să trăiască necunoscută a luat numele de Xenia.

Nu-i niciunul ca românul! Trei bărbați au golit de peşte un lac din Italia, după ce au pescuit cu mai multe cabluri elec... Meteorologii au făcut anunțul! Cum va fi vremea la sfârșitul lui ianuarie, dar și în primele zile din februarie!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x