Undeva în Cluj există o zonă care a atras atenția și jurnaliștilor internaționali. BBC și Channel 5 au realizat reportaje în locul rușinos al municipiului: Pata Rât.
Este zona unde mii de de suflete trăiesc în condiții foarte dificile. Acolo găsim romi, români, maghiari care formează ”colonia” de nedoriți de lângă groapa de gunoi a Clujului.
Ce este Pata Rât, locul unde peste 1.500 trăiesc în condiții grele în Cluj Napoca
Dincolo de TIFF, UBB, Untold, Electric Castle și alte evenimente foarte cunoscute, Cluj este și Pata Rât, ghettoul de lângă rampa de gunoi a orașului.
Se ajunge acolo ușor, în circa 20 de minute din centrul municipiului. Ieși de pe străzile frumoase ale Clujului, lași în urmă ultimele imobile ale cartierului Mărăști și continui pe un drum plin de gropi, care duce la depozitul de deșeuri.
Așa ajungi în locul în care trăiesc aproximativ 1.500 de persoane, chiar și câte 6-7 într-o cameră de doar câțiva metri pătrați.
Cum pășești în Pata Rât, te întâmpină un peisaj dezolant: gunoi purtat de vânt, case și colibe sărăcăcioase, grupuri de oameni care se strâng și stau de vorbă, haite de câini.
Încă din anii 60-70, oamenii au început să se stabilească în zonă. Colonia Dallas și cea plasată pe rampa de gunoi au fost extinse după anul 1990, când persoane sărăcite au venit să se stabilească aici în căutarea unei surse de venit.
Colonia de pe strada Cantonului a fost constituită de-a lungul a două decenii în urma evacuărilor din diverse zone ale Clujului şi amplasării familiilor evacuate în această zonă de către autorităţi.
În 2010, numărul persoanelor din zonă a continuat să crească. Atunci a apărut și colonia Noul Pata Rât pe terenul denumit de autorități ”Colina Verde” și apoi strada Platanilor, unde Primăria Cluj Napoca a pus la dispoziție zece case modulare.
Conform atlatszo.ro, în acel an, familiile, în majoritate de romi, care au locuit pe Strada Coastei (aflată între cartierele Mărăști și Gheorgheni) au fost forțate să se mute la Pata Rât.
Terenul de pe Strada Coastei, unde înainte au locuit aceste familii, a fost donat Bisericii Ortodoxe, iar cu câțiva ani în urmă s-a finalizat o nouă clădire aici, în care își desfășoară activitatea Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul UBB.
În 2012 și numele străzii a fost modificat, astfel eliminând chiar și memoria celor de pe Strada Coastei.
În ciuda condițiilor inumane în care trăiesc, oamenii din Pata Rât mai găsesc puterea să zâmbească. Ba chiar, de câțiva ani, au găsit o modalitate de a socializa și cu alți clujeni, prin intermediul festivalului Khetane.
Anul acesta a fost invitat și Emil Boc, însă nu a oferit niciun răspuns legat de prezența lui în cel mai sărăcios loc din Cluj-Napoca.
Cazinoul din Constanța, primele imagini de la începutul lucrărilor de renovare. Furtuna a dezvelit noile turnuri spectac... (P) Orange, rețeaua #1 te aduce mai aproape de muzica preferată la Summer Well...